Новина от категория В общината
Архив на публикациите

По нов ред ще приемат първолаците

Видяна: 14396 пъти

Бъдещите първолаци ще кандидатстват за училище чрез нови формуляри заради промени в реда за приемането им, това решиха единодушно общинските съветници в Пловдив.
Промени ще настъпят в заявлението за участие в класирането и заявлението за записване. Обновено ще бъде и приложението за критериите, по които става точкуването.
Вече при кандидатстване родителите ще подават всичката необходима информация за детето, както и данните за неговите братя и сестри. Идеята е проверката по всички критерии, които дават предимство, да се изтегли още при кандидатстването. До момента адресната регистрация на кандидат- първолаците се правеше при подаването на заявленията, а информацията за другите деца в семейството – при записването.
С изменението се цели всички критерии, които дават предимство при приема, да се изтеглят още при кандидатстването, а не да се чака записването на ученика. По този начин се очаква да се избегнат случаи, при които родителите са декларирали дадени обстоятелства и децата им са класирани, но последваща проверка показва, че има разминаване и училището отказва да ги запише.
В новите заявления ще се посочва ЕГН и учебно заведение на братята и сестрите. Предвидена е и графа за такива, които са били в чужбина и не са завършили подготвителна група. /марица

Публикувана на
27 Февруари 2020 година