Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Каназирева се зае да решава казуса с кариера, срещу която протестират

Видяна: 21920 пъти

Областният управител Дани Каназирева се срещна с жители от селата в Родопската яка, които протестират срещу концесията на кариерата край Белащица. Те настояват да не се удължава с още 15 години работата й и да не се допуска разширяването й с 50 декара.
„Казусът ще бъде разгледан детайлно и вече разговарях с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която още следващата седмица ще дойде, за да се срещнем с протестиращите, обясни им Каназирева. По думите й има и деклараця на Общинския съвет-Пловдив, че запращаването от кариерната дейност достига до ЖР“Тракия“ и район Южен.
„Не е вярно, че към момента нищо не може да се направи. Влизаме в сложна процедура, в която, ако има сериозна експертиза, може да се спре удължаването на концесията и искането за добив на нов терен, категорична е тя.
„Ще направим среща с новия директор на РИОСВ и ще настояваме, за исканото удължаване на концесията да бъде задължително направена ОВОС. Към този момент е ясно , че Басейнова дирекция е изискала хидрогеоложки доклад за влиянието върху подземните води. Такъв доклад има, но той е бил е изготвен от инвеститора. Точно за това, ще изискаме от ВиК да ни посочат водните източници в района, допълни областният управител.
По данни на експертите от областна администрация, в района има два извора, които и сега захранват високата част на Белащица с питейна вода. Край тях няма обаче, няма задължителната санитарно-охранителна зона. Проектирането на такива зони е задължително, защото ако концесията попада във втори пояс на санитарно-охранителна зона, то концесионна дейност е недопустима.
„При възлагане на ОВОС ще има обществено обсъждане, а след това решението влиза и на експертен екологичен съвет в РИОСВ, където ще участва и областта управа със сериозна експертиза. Отделно от това община Родопи може да повлияе върху искането за новата концесия от 50 декара. Има много механизми и лостове, ако искаме да защитим природата и обществения интерес на Белащица и Пловдив“ поясни областният управител.
Протестиращите, които носиха плакати с надписи"Стоп на кариерата", "Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа", се обърнаха към Каназирева с апел да бъдат чути и , че разчитат на помощ от страна на областта и ангажираност към проблема от нейна страна.
„Не се притеснявам, ще се срещам с протестиращите и занапред, защото винаги съм била от страната на хората. Каквото зависи от мен като областен управител ще бъде направено, заяви тя.

Публикувана на
27 Февруари 2020 година