Новина от категория България
Архив на публикациите

Културната свита на Боил Банов си организира некултурни екскурзии по света

Видяна: 27938 пъти

От портала на Агенцията по обществени поръчки (АОП) се разбира как министерството на културата е организирало, обявило и провело обществена поръчка за избор на изпълнител за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина, алармират от сдружение „Зограф“.
Общата стойност на обществената поръчка (без да се включва ДДС!), е 650 000 лева, а като се начисли и дължимото ДДС, сумата за самолетните билети за чиновниците от министерството на Боил Банов набъбва до стряскащите 780 000 лева.
„Видимите“ резултати от международната културна политика, провеждана от екипа на министър Банов, са повече от скромни, изтъкват от сдружение „Зограф“. Инициативите, активността и „постиженията“ на чиновниците от „Стамболийски“№17 на полето на международното културно сътрудничество през последните месеци се изчерпват кажи-речи всъщност само с една отменена изложба на български православни икони в Лувъра, както и с една приятна екскурзия за сметка на данъкоплатците до Венеция на обща стойност няколко десетки хиляди лева.
За откриването на българската арт инсталация на 58-ото Венецианско биенале за изкуство се бяха командировали служебно голяма делегация чиновници от културното ни ведомство, което е крещящ пример за скандално разхищение на публични средства, припомнят от „Зограф“. В групата на чиновниците „екскурзианти“ от Министерство на културата бяха включени и пиарите на министър Банов – Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха удоволствието да летят до Италия с невиждано скъпи самолетни билети и да нощуват в най-елитни хотели, но за сметка на това не изпратиха нито една информация до българските медии.
Ако държавните служители в културното ни ведомство бяха по-пестеливи и скромни при пътуванията си в чужбина и ползваха по-често услугите на нискотарифни авиокомпании, със спестените средства от “перото” за самолетни билети биха могли да се финансират и подкрепят далеч по-смислени и полезни каузи. Така например сумата от780 хиляди лв. е предостатъчна за организирането на поне две поредни издания на Варненския международен балетен конкурс - най-старият и най-престижeн балетен конкурс в света. С тези средства спокойно могат да се насрочат и проведат цели 7 или дори 8 на брой конкурсни сесии за издателски проекти - „Помощ за книгата“, или пък да се организират на високо професионално ниво поне няколко престижни театрални фестивала в страната.
С въпросните 780 хил.лв. можеше да се подкрепят и нискобюджетни филмови дебюти на млади творци.
От гражданското сдружение ще настояват Агенцията за държавна финансова инспекция да провери на какво основание в министерството на културата са си определили подобно внушително “перо” като разход за самолетни билети и дали министерските чиновници не са в нарушение на действащата Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.

Публикувана на
27 Февруари 2020 година