Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Танкове разбудиха пловдивчани, стреснаха се, че Каракачанов ги праща

Видяна: 59520 пъти

Тътен от верижни машини разбудил по непотвърдена официално информация още по тъмно днес живеещите в покрайнините на Пловдив откъм столицата. Хората наскачали от леглата, тъй като в къщите им все едно се почувствало земетресение. В първия момент помислили, че след 30 години най-после е започнал ремонтът на шосето и са дошли булдозерите. Надниквайки обаче през прозорците, видели... танкове.
Динко ПЕТКОВ

Пенсионираният учител по физическо възпитание Симеон Симеонов на сутринта разправял в кварталното кафене как се стреснал и веднага дигнал по телефона баджанака си, който работел като деловодител в полицията, за да го предупреди: „Баджо, почна се, идват танковете! Сигурно са тия, дето Каракачанов се закани да прати към Пловдив, за да освободи арестуваната шефка на Басейнова дирекция!“. Съненият полицейски служител моментално се осеферил и запитал: „Колко са?“. И отсякъл разтревожено: „Трябва да се те! Толкоз са!“, щом бившият физкултурник му докладвал, че преброил три танка и половина.
"Това е безумие. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка. Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове", бесен беше вчера Каракачанов, разбрал от медиите за ареста на неговия човек – шефката на Басейнова дирекция в Пловдив. "Нас ни търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете коалиционните партньори са виновни", реагирал емоционално военният министър. Без да се сети да попита в министерството всъщност колко танка още са останали в наличност в армията.
Вчера от Кричим главният прокурор Иван Гешев също коментира заканата на Каракачанов: "Чух, че танкове трябвало да дойдат, но не зная, за съжаление, дали тези бойни машини работят".
Той явно е добре информиран, защото според разбудените пловдивчани танковете всъщност били спрели принудително. Оказало се, че на първия акумулаторите му сдали багажа, а на втория му се разплела едната верига. На третия пък се появил проблем със спирачната система. Той бил закачил на буксир още един, на който по пътя му се разпаднала скоростната кутия.
Намръщен военен излязъл от единия от танковете и е скарал на насъбралите: „Какво зяпате, бе, я малко да бутнете отзад, че да се опитаме да запалим!“.
Каква е целта за появата им край Пловдив, ако е вярно изобщо, че наистина са били танкове, не е ясно. Репортер на „ПловдивМедия“ не успя да получи потвърждение дали е имало придвижване на танкове към тепетата.
Постановление на правителството от 29 декември 2010 г. закова днешните основни параметри на войската ни: Численост – 26 000 души, танкове – 80, бойни бронирани машини – 280, артилерийски системи , калибър над 100 мм – 96 бр., бойни самолети – 16, бойни вертолети – 6, бойни кораби – 6 .
По времето, когато армията ни беше действително армия, сме имали 2200 танка, близо 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи, калибър над 100 мм, и 120 бойни и спомагателни кораби. В края на 80-те години на миналия век ВВС са били въоръжени с около 230 бойни самолета.
колаж - debati.bg

Публикувана на
27 Февруари 2020 година