Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Паниката започна, бг хотели и ресторанти вече не пускат азиатци

Видяна: 21520 пъти

В опит да се опазят от разпространението на новия вирус, български хотели масово отказват да настаняват туристи от Китай, Япония, Малайзия и Южна Корея. Над 90% от местата за настаняване у нас са спрели да приемат азиатци от понеделник, научи Lupa.bg.
Нито един големите луксозни хотели в София пък не е пожелал да настани във вторник 12 японски бизнесмени и се е наложило да им бъдат наети частни апартаменти.
Хотелиерите анулират едностранно резервации, независимо че някои от тях са направени още през миналата година. Обяснението е заплахата от коронавируса.
Ресторант във Велико Търново не е допуснал група от 30 японски туристи, въпреки че са имали резервация, съобщи Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Тя нарече ситуацията "доста обезпокоителна". По-лошото е, че азиатските туристи са част от комбинирани турове с други страни от региона - Гърция, Румъния, Македония, Словения и т.н. „В нито една от тези държави нямаме такива проблеми, това се случва единствено в България. Така се показваме пред чужденците, като една твърде нетолерантна нация", допълни тя.
Тревогите на туроператорите са свързани и с предстоящия Празник на розата в Казанлък, който тази година започва на 20 май. Има сериозен риск за настаняването на туристите от Япония, които по традиция идват за този празник.
През май около 2000 японци са посетили страната ни. За цялата минала година броят им е 12 000. Японските туристи по правило са заможни и оставят доста пари у нас. Сега обаче те са нежелани.
Председателят на БХРА Вени Петрова посочи, че допускането на туристи до хотели и ресторанти е лично решение на всеки собственик. "Няма основание за притеснение. Спазваме всички мерки за сигурност предвидени от държавата, но психозата е доста голяма", коментира тя, цитирана от "Медиапул".
Междувременно, с настъплението на коронавируса в Европа все повече българи се отказват от екскурзиите до Италия и си искат парите от туроператорите. Първият голям поток на пътуващи към Италия се очаква за Великденските празници. Други обаче заявяват, че засега ще изчакат, защото до Великден има още около месец. По данни на туроператорите около 10 000 българи са направили резервации за Италия до края на юни.
Според туроператори към момента има правно основание да се връщат пари само за екскурзии, които са до Китай и Северна Италия. Основанията за това е, че от 24 януари Китай е затворена държава, а преди ден Министерството на външните работи предупреди да не се пътува до Северна Италия.
Освен това в Италия също има затворени райони за посещения, което означава, че туроператорите няма да могат да изпълнят заявената програма. Как ще постъпи туроператорът, е негова лична отговорност и Министерството на туризма не може да им разпореди да връщат пари.
Практиката показва, че повечето туристически агенции се
Организирани китайски туристи у нас няма в момента, след като страната наложи строги ограничения заради коронавируса.

Публикувана на
25 Февруари 2020 година