Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Шефката на Басейнова дирекция арестувана заради Захарния завод

Видяна: 14457 пъти

Незаконният сондаж в Захарния комбинат в Пловдив, заради който в понеделник бе задържана директорката на Басейнова дирекция "Източно-беломорски регион" Цветелина Кънева, е струвал 60 000 лв. годишно на държавата. Това съобщи днес на брифинг окръжният прокурор Румен Попов.
Вчерашните проверки установили, че има още поне 40 предприятия на територията на област Пловдив с незаконни сондажи.
Цветелина Кънева знаела за проблема, но повече от година и половина си е мълчала. Басейнова дирекция издала 2 наказателни постановления по 2000 лв. на притежавания от Ветко и Маринела Арабаджиеви Захарен завод, които били заплатени. Не последвали обаче заповед за ликвидирането на сондажа. Фирмата в продължение на дълги години добивала 26 л/сек вода за нуждите на производството.
Вследствие на неизпълнение на длъжносттните си задължения директорката на Басейнова дирекция я грозят 6 години затвор и 5000 лв. глоба.
Шефският стол в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"-Пловдив се оказва твърде горещ. При всяка смяна на властта новите силни на деня си го заплюват за свой човек. Въпреки, че директорът управлява скромен бюджет, основно за заплати и издръжка. Има известно влияние върху издаването на разрешителни за водочерпене при различни инвестиционни намерения, както и в контрола върху добива на инертни материали в реките.
Назначенията в дирекцията няколко пъти обтягаха отношенията между коалиционните партньори ГЕРБ и ВМРО. Независимо, че винаги се провеждат конкурси, на които се явяват поне трима кандидати, неофициално се говори, че назначенията винаги са политически.
Доказателство за това е последното - през март 2018 година, когато бе отстранен сложеният от ГЕРБ Георги Семерджиев. Той беше заменен с инж. Цветелина Кънева, съпруга на съветника от местния парламент на Община "Марица" д-р Фарид Джамал Абдо. Той е считан за близък до Красимир Каракачанов.
Вероятно за това лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че пуска сигнал в прокуратурата за рекет на Семерджиев от страна на ВМРО. В него се цитира доклад от самия бивш директор до тогавашния екоминистър Нено Димов. Посочени са поименно депутатът от Пловдив Александър Сиди и общинският съветник и областен лидер на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски, които според Семерджиев са поискали подкуп от 10 000 лв., за да бъде оставен на поста. Сиди нарече обвиненията лъжа и заяви, че ще го съди за клевета.
Според запознати обаче отстраняването на Семерджиев няма политически привкус, а е заради твърде по особеното внимание, които той проявявал към дамите в офиса.
Сегашната директорка инж. Цветелина Кънева е назначена през март 2018 г. „Връщам се у дома. Темите през годините не са се променили и разчитам на всички вас, за да постигаме поставените задачи заедно“, обърна се към експертите на дирекцията инж. Кънева, която е бивш служител на институцията. Завършила е Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, специалност „Технология на водата“. /марица

Публикувана на
25 Февруари 2020 година