Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Призрачен град в Италия, никой не излиза заради коронавируса

Видяна: 22082 пъти

Улиците са тихи, магазините затворени, а малкото хора, които решават да напуснат домовете си в малкия италиански град Кодоньо се предвижват под сянката на коронавируса. Италия бе първата европейска държава, която обяви, че ограничава достъпа до някои градове, където има случая на заболели от COVID-2019. По-голямата част са в Ломбардия.
"Прилича на призрачен град. Това е ужасно за нас“, казва младо момиче на име Паола пред AFP, докато върви към празната гара.
"Хората са заключени по домовете си и никой не излиза на улицата“, допълва тя.
Гарата, както и повечето места в града, дом на близо 15 хил. души, е затворена. Никой не продава билети, няма пътници, които да чакат влакове. Един от малкото отворени бизнеси в Кодоньо е аптеката и то по заповед на местните власти.
"Уплашени сме, но стискаме палци всичко да се оправи“, казва собственичката на аптеката Роса Кавали. По думите й предпазните маски отдавна са разпродадени, а клиентите се запасяват с белина, алкохол и дезинфектанти.
"Повечето маски идват от Китай, но сега те не доставят, оставят ги за себе си, тъй като са в беда“, обяснява Роса.
"Опитваме се да останем спокойни, защото в подобни ситуации е лесно да се паникьосаш. Страхувам се, защото всички можем да се заразим. Аз работя в ресторант и се виждам с много хора“, казва Ерика, която си купува храна от вендинг машина. Тя се запасява, тъй като не е сигурна дали супермаркетите ще отворят или ще останат отворени още дълго. /днесбг

Публикувана на
24 Февруари 2020 година