Новина от категория България
Архив на публикациите

Бг прокуратурата се самосезира за пране на пари в Барселона

Видяна: 23440 пъти

Прокуратурата се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.
С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер по линия на механизма за международното правно сътрудничество ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.
Миналия петък скандалът с луксозната къща в Барселона, към която се предполага, че отношение има премиерът Бойко Борисов, се разгоря с нова сила. Изданието El Periodico от Барселона обяви, че автономната испанска област Каталуня разследва дали Борисов е свързан с международна схема за пране на пари. На два пъти днес премиерът коментира новината: "Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми".
Пред българските журналисти в Брюксел намекна, без да го назове поименно, за роля на президента Румен Радев в разследването срещу него: "В Барселона съм ходил преди 15 години като кмет. Не са мои пари, нямам нищо общо и с тези фирми и никоя служба не ме е търсила да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички разследвания на моя съсед по месторабота с неговите шествия. Не знам защо тръгнаха в тази посока. Защото по всички телевизии го правеха по евроизборите. Децата, разузнавачите от ГРУ (руското Главно разузнавателно управление – б.р.), които сега са в Европарламента, го говореха всичко това. Това беше преди близо година. Отговорих, отговорих, отговорих.“
Бойко Борисов се сопна: Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера. Те са много ясни. Преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излиза по една статия в понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, да се направи пуч.“
Като чиста проба некадърен компромат и кьорфишек определи претоплянето на сюжета с барселонската къща на премиера социологът Кольо Колев. Смята, че това е жълтения, която отвлича вниманието от същинските проблеми. „За да стане едно нещо компромат, трябва да е изработен както трябва. В случая не виждаме нищо подобно. Има хубаво момиче, което живее в хубава къща, но какво от това? Къде е връзката с Борисов? Единственият проблем би бил, ако се установят корупционни сделки”, коментира той. По думите му компроматът затъмнява истинските проблеми в страната: „Замърсени реки, пресъхнали язовири, тол системата. Това са важните неща”, категоричен е той. "Това са проблемите и изведнъж се появява един кьорфишек, пускаме от храстите един заек и всички "е, ето, къща в Барселона", да ви имам проблемите".

Публикувана на
24 Февруари 2020 година