Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Арестуваха шефката на Басейнова дирекция

Видяна: 34720 пъти

Арестувана е директорката на Басейнова дирекция - Източнобеломорски район, инж, Цветелина Кънева. Прокуратура и полиция нахлуха тази сутрин в дирекцията. Полицейски бус с работещ двигател и двама полицаи с маски и оръжия на входа пред дирекцията. Засега няма официална информация каква е причината за ареста. Вероятно е и във връзка с последните замърсявания на Марица и реките Юговска и Чепеларска. И за злоупотреби с публични средства.
Уиформените изнесоха два кашона, вероятно с с документация. „Проверката не е изненадала Басейнова дирекция.“, заяви Лиляна Барганова, която е неин пиар. По думите й това са рутинни проверки. Тя обаче не можа да обясни защо директорката й е отведена с белезници: "Вие сами си отговаряйте. Нищо не знам, не знам какво иззеха. Затвориха ни в друга стая. В държавата се проверява работата на всички държавни институции".
„Последното замърсяване на р. Юговска в края на миналата седмица не е случайно, а преднамерено. Извършителите не са допускали, че още в петък вечерта институциите ще се задействат, те са се надявали това да мине незабелязано.“ Така областният управител на Пловдив Дани Каназирева коментира ситуацията със засеченото отравяне на реката, което доведе до установяване на нарушителите, а прокуратурата повдигна конкретни обвинения и арестува двама души от фирмата-замърсител.
Надвишението на пределно допустимите торми на замърсяване е над сто пъти.
„Този път няма да им се размине и ще има сурови санкции“, категорична е губернаторът. По думите и, казусът е сложен, защото има и социален ефект при едно евентуално затваряне на „Лъки Инвест“, тъй като хора ще останат без работа, но компромиси с околната среда са недопустими.
„Със сигурност ще има още арести в Басейнова дирекция.“, заяви директорът на Областната дирекция на полицията в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. „В момента се правят обиски и на други места в града. Ще има още арести, но засега е рано да оповестяваме подробности“, каза той. Във вторник Окръжна прокуратура и ОДМВР – Пловдив, ще дадат специален брифинг, на който ще открехнат завесата по внезапната акция в Басейнова дирекция.
Последната неофициална информация е, че има съмнения за проявена безстопанственост и извършване на незаконни сондажи на предприятия в града и региона.
/сн. БНР

Публикувана на
24 Февруари 2020 година