Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Остарели морално апарати пречат в градския транспорт

Видяна: 21800 пъти

Автобусната линия № 113 от понеделник ще без кондуктори. Пътниците трябва да си приготвят точни монети от 10, 20, 50 стотинки и едно левче, защото автоматът не приема други и не връща ресто.
До този момент електронното таксуване е въведено по линиите № 25 и 7. Купуването на билетче от монетен апарат затруднява хората, установи още при проверка и зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Билетът е дълъг 14 см. и често те бързат да го откъснат. Автоматите са устроени така, че билетът излиза с прекъсване – първо 5 см, после 4 см., след това още 5. Скъсат ли го, без да изчакат, апаратът се поврежда.
По линия № 7 продължават да пътуват кондуктори, въпреки че от миналия понеделник те започнаха да обучават пътниците как да работят с монетните автомати. Хората се затрудняват и само около 50 процента купуват билети от автомати, затова няма как да освободим кондукторите, обясни управителят на фирма „Хеброс бус” инж. Веселин Дошков.
В Истанбул, Лондон, Берлин и много други градове по света пътниците си купуват електронна карта, която предварително е заредена с пари и в градския транспорт само се чекират на валидатора. Който няма такава карта, може да си купи билет от шофьора, но вече на по-скъпа цена. Монетните автомати са отживяла стара система, която бави и пътниците, и шофьорите, считат превозвачите.

Публикувана на
23 Февруари 2020 година