Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Аз съм цял министър-председател, а вие ме занимавате с някакви 36 милиона!“

Видяна: 36160 пъти

Богомил Бонев разказа тия дни една история, която ни отвежда направо в сърцевината на мръсотията, която учтиво продължаваме да наричаме „приватизация“. Завел двамина при Костов да му разкажат, какви далавери се въртят около Кремиковци. Оня сумтял известно време и сетне прекъснал разговора с думите: „Аз съм цял министър-председател, а вие ме занимавате с някакви 36 милиона“.

Кеворк КЕВОРКЯН

Кога стана калайджия, кога ти почерня гърбът – би казал Народът в годините, когато все още можеше да разсъждава трезво и независимо, когато не беше объркан от дребни хитреци, от евтини шашмаджии.
И наистина, какво ще го занимавате Костов с някакви жалки трийсетина милиона. Хора като него бяха едно от чудесата на Прехода – забележителна бе светкавичната им трансформация от незначителност в брутална надменност, присъща на всепозволеността.
Ако не направите друго с поредните закани за „приватизацията“ – поне заличете тази дума, изчегъртайте я, за да не се настани тя и в Историята – откъдето ще ви се надсмива докато свят светува. Заменете я с истинската дума – Грабеж.
Зарежете покривалото „приватизация“, с което калайджиите намятат гигантската далавера, безподобна в цялата българска История. И ви се хилят в лицето.
Поне да бяха някакви хитроумни измамници, внезапно прихванали нещичко от гения на някой като Вълка от Уолтстрийт, поне да бяха внесли някаква изобретателност, някаква тукашна неповторимост в Грабежа.
Но не, бяха си обикновени хитреци, малко по-нагли от обичайното за породата си. Обаче издебнаха момента – и омърсиха всичко.
Бяха толкова безпардонни, че дори руските евреи-олигарси със сигурност са им завидели.
И сега ни учат на ум и разум – един банкер е особено противен, когато нахално твърди, че у нас хората вече забогатявали. Това си е жива подигравка, това е повече от арогантност, повече от тепегьозлък, повече от всичкото неприличие, което можете да си представите – понеже същият хубавец участва в Грабежа с най-нахалната схема: с негово участие „приватизираха“ една банка – в смисъл, че я продадоха на цена, по-малка от провизиите в нея.
Това изглежда направо невероятно, но е факт и е възможно да се случи само в една напълно разпасана държава. След такива изстъпления, никой няма да е в състояние да я запаше отново.
Сега дори Стив Ханке се осмели да се обади – и разказа, как е дал на Петър Стоянов цяло куфарче с доказателства за корупция, дори показа и самото куфарче.
И какво направи Костов? „Пфу“ – изпуфка по адрес на Ханке и рече: „Нищо не си спомням. Ханке го е яд, че не го признаваме за баща на Валутния борд“. Толкоз.
Е, този и самият Господ да се обади от небесата, и по негов адрес ще изсумти нещо и ще отиде да запали двойна порция фалшиви свещи в Драгалевския манастир.
Най-ценното отиде при една невъзможни хора – от сервитьори до разградски селяндури: „Грабете, грабете – и заличавайте, за да пробутаме лъжата, че нищо не сме заварили, че онези преди нас са били завършени бездарници“.
Ами свидетелите – простият народец, него пък какво да го правим?
Много ясно: обедни ги, уплаши ги – и бий тъпана, че си демократ. /заглавието на „ПловдивМедия“, със съкращение

Публикувана на
22 Февруари 2020 година