Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Какво причинява хемороиди и прости начини за тяхното лечение

Видяна: 65592 пъти

Хемороидите обикновено се причиняват от повишено налягане поради бременност, наднормено тегло или напрежение по време на движенията на червата. Към средна възраст хемороидите стават често оплакване. До 50-годишна възраст около половината от населението е изпитало един или повече от класическите симптоми, които включват болка в ректума, сърбеж, кървене и евентуално пролапс (хемороиди, които стърчат през аналния канал). Въпреки че хемороидите рядко са опасни, те могат да бъдат повтарящо се и болезнено състояние.
Какво представляват хемороидите?
Хемороиди са струпвания на вени, които се намират точно под лигавиците, в най-ниската част на ректума и ануса. Състоянието се развива, когато тези вени се подуят, като разширени вени в краката. Тъй като участващите кръвоносни съдове трябва непрекъснато да се борят с гравитацията, за да върнат кръвта обратно към сърцето, някои хора смятат, че хемороидите са част от цената, която плащаме за изправени същества.
Има два вида хемороиди: вътрешни хемороиди, които се появяват в долната част на ректума, и външни хемороиди, които се развиват в ануса. Външните хемороиди са най-неудобни, защото кожата става раздразнена и ерозира. Ако във външен хемороид се образува кръвен съсирек, болката може да бъде внезапна и силна. Може да почувствате или видите бучка около ануса. Съсирекът обикновено се разтваря, оставяйки излишната кожа , която може да сърби или да се раздразни.
Вътрешните хемороиди са обикновено безболезнени, дори когато кървят. Вътрешните хемороиди могат също да пролапсват или да се простират извън ануса, причинявайки няколко потенциални проблеми. Когато хемороидът изпъкне, той може да събере малки количества слуз и малки частици на изпражненията, които могат да причинят дразнене. Постоянно бършене, за да се опитате да облекчите сърбежа, може да влоши проблема.
Какво причинява хемороиди?
Традиционно хемороидите са свързани с хроничен запек, напрежение по време на движенията на червата и продължително седене в тоалетната - всички те пречат на притока на кръв към и от зоната, причинявайки разширени кръвоносни съдовете. Това обяснява и защо хемороидите са често срещани по време на бременност, когато разширяващата се матка притиска вените.
Същощ така, съединителните тъкани, които задържат хемороидите на място, могат да отслабнат с възрастта, което води до издуване и пролапс на хемороидите.
Лечение на хемороиди
Драматично облекчение за повечето симптоми на хемороиди може да се намери с прости, домашни средства за лечение на хемороиди.
Приемайте повече фибри. Добавете повече фибри към диетата си. Наред с адекватната течност, фибрите омекотяват изпражненията и ги улесняват преминаването, намалявайки натиска върху хемороидите. Храните с високо съдържание на фибри включват броколи, боб, пшенични и овесени трици, пълнозърнести храни и пресни плодове. Добавките от фибри помагат за намаляване на хемороидалното кървене, възпаление и уголемяване.
Упражнения. Умерените аеробни упражнения, като бързо ходене 20-30 минути на ден, могат да помогнат за стимулиране на работата на червата.
Ситцовата вана е топла водна баня за дупето и бедрата (името идва от немското „sitzen“, което означава „да седя“). Може да облекчи сърбежа, дразненето и спазмите на мускула на сфинктера. Аптеките продават малки пластмасови вани, които се поберат над тоалетна седалка или можете да седнете в обикновена вана с няколко сантиметра топла вода. Повечето експерти препоръчват 20-минутна ситцова вана след всяко движение на червата и два или три пъти на ден в допълнение.
Хемороидните кремове без рецепта, съдържащи локален анестетик, могат временно да успокоят болката. Седенето върху възглавница, а не на твърда повърхност помага да се намали подуването на съществуващите хемороиди и предотвратява образуването на нови.
Когато външен хемороид образува кръвен съсирек, болката може да бъде мъчителна. Ако болката е поносима и съсирекът присъства повече от два дни, приложете домашно лечение на симптомите, докато чакате да изчезне самостоятелно.

Публикувана на
21 Февруари 2020 година