Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Чилиец намери жената, която го е кърмила

Видяна: 12383 пъти

Чилиецът Виктор Рамирес, роден в болницата в Пазарджик през 1974 г., който пристигна преди седмици в града край Марица, откри жената, която го е кърмила. Той дойде, за да търси лекарите, помогнали на майка му да роди, както и млечната си майка. Това е Цветана Златева, която сега работи като продавачка на вестници.
Родила втората си дъщеря Николинка на 4 октомври 1974 г.. „След един ден започнах да кърмя бебето си. Спомням си, че по някое време започнаха да влизат и излизат медицински сестри и акушерки и да ни молят да кърмим едно новородено. Нищо не ни обясниха за него и майка му", разказва Цветана пред glas.bg. Казали им само, че и за майките е хубаво да кърмят по-често, защото така ще имат повече мляко. В стаята били настанени три родилки, но само 25-годишната тогава Цветана се съгласила да кърми малкия Виктор Рамирес от Чили.
"Бебето беше увито и това, което съм запазила като спомен е, че имаше голяма главичка и къдрава черна коса. Аз кърмех моята дъщеря, а след това ми носеха и момченцето. Кърмех и него, докато бях в болницата с дъщеря ми. Един ден в стаята влезе руса жена. Не я познавам, но като ме видя, че кърмя момченцето ми благодари и излезе.“, спомня си днес 70-годишната жена.
Чула докато била в болницата за тежък случай на родилка, за която лекарите се борили много, но не знае дали това е чилийката Елиса, която е майката на малкия Виктор.
„Направих една добрина, която цял живот не съм забравила. Не съм забравила и малкото човече с къдрава черна коса.“, казва Цветана. Прочела във вестник историята на Виктор Рамирес и казала на своята дъщеря да пише във фейсбук и да го намери. Надяват се той отново да дойде в Пазарджик и да се срещнат.
Самият Виктор е изключително развълнуван да разбере, че млечната му майка Цветана си е спомнила за него. "Много се вълнувам. Ще се върна възможно най-скоро. Трябва да затворя този кръг от живота ми. Искам да благодаря на тази жена и да я прегърна като моя майка. Майка ми Елиса много обичаше България и винаги искаше да се върне, но за съжаление не успя да го направи", разказва Виктор.
45-годишният чилиец посети пазарджишката болница на 14 февруари. Ражда се на 6 октомври 1974 г. в родилното отделение на Окръжната болница. Майка му Елиса е спасена от пазарджишките лекари, но не може да го кърми. Тя и бебето остават в болницата 40 дни, а за да може малкия Виктор да оцелее.

Публикувана на
21 Февруари 2020 година