Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Как се укротява новата любимка на младите в Пловдив

Видяна: 73920 пъти

„Чрез работата си някак успявам да стигна до една част от младите хора и това ме радва. Разбира се, това е отговорност, защото когато си публична фигура, нямаш право да се държиш като непораснал юноша. Трябва да знаеш какво е твоето послание към тях и чрез начина си на живот да им го показваш“, разсъждава новата звезда на тийнейджърите актрисата Радина Думанян
Анелия АНГЕЛОВА

сн.: Георги ВАЧЕВ
Пишели ѝ писма и картички, които за нея са много ценни, подарявали ѝ плюшени играчки, книги и всичко, свързано с хобитата ѝ, което за нея било знак, че не само я следят във виртуалното пространство, но се опитват да я опознаят и като личност.
Като ученичка Радина също имала своите идоли от телевизионния екран и макар да били на другия край на света, правила каквото е по силите ѝ те да разберат за нейното съществуване. Най-силно било увлечението ѝ в осми клас, когато въздишала по актьора Дейвид Бореаназ. Той е вампирът Ейнджъл от популярния сериал „Бъфи – убицата на вампири“. След това пленява още девойки като агентa на ФБР Сийли Буут в „Кости“. В годините, когато компютрите не са масово явление в България, решава да му изпрати писмо по пощата. В час по информатика издирва адреса на филмовото студио, което продуцира сериала и дала старт на мисията си. Цели две седмици съставяла писмото на английски с помощта на приятелка за по-сложните изрази. „Когато го изпратих, треперех от щастие! Но минаха няколко месеца и писмото ми се върна, защото не бил намерен получателят. Беше ми много мъчно, защото знаех, че със сигурност не е прочетено, а можех да живея с мисълта, че е стигнало до него“, разказва носителката на театралната награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“ , обявена за „Жена на годината“ (категория „актриси“) от списание „GRAZIA“.
„Веднъж на годишнината на училището на сцената на Синдикалния дом рецитирах стихотворението„Врабчова сговорна дружина“ на Никола Й. Вапцаров. (То е едно от малкото детски стихотворения на поета - много малко хора знаят, че Вапцаров е писал стихчета за деца.) Изпълних го и доста време след това по коридорите големите ученици ми казваха: „Ето го врабчето!“, „Здрасти, врабче!“. Известно време моят прякор беше Врабчето.“, разкрива тя в едно свое интервю.
Вече се знае, че един мустакат мъжки екземпляр е завладял сърцето ѝ. Това е нейният котарак Уизли, който обитава дома ѝ в Пловдив. Кръстен е на цялото семейство на Рон Уизли от поредицата за Хари Потър. За него с много любов споделя, че е доста лудичък и обича да драматизира.
Пловдивчанката бързо се пали по нови занимания, но също толкова скоростно сменя хобито. В страстта си да пече торти и сладкиши сякаш бележи най-голямо постоянноство. Редовно, когато се прибере след представление, запретва ръкави в кухнята. Причината е, че адреналинът все още я държи и има нужда да вложи енергията си. А попадне ли на интересна рецепта, нищо не може да я спре да си набави продуктите веднага и да я изпробва. Даже и в Нощта на Оскарите музата отново я спохожда и бърка жълтъци на водна баня. Получило се страхотно тирамису с Бейлис. Сред най-странните ѝ комбинации е сладкиш с морска сол. Донесла специалната съставка от Словения, където с трупата били на турне. И тъй като взела и за приятели, накрая в куфара ѝ имало близо шест килограма само сол. Когато има възможност, учи тънкостите на занаята от професионалната сладкарка Гергана Шипочка, която можела да сътвори шедьовър от всичко.
В момента тийнидолът мечтае за малко повече сън или да стегне куфара и да отпраши към някоя екзотична дестинация. Само че за един актьор в България подобно пътуване излиза скъпо удоволствие. „За да отидеш някъде на екскурзия до по-далечно място трябва да си снимал три реклами, да си направил пет платени поста и да си снимал един сезон сериал. С актьорските хонорари и заплати не можеш да покриеш едно пътуване за двама до Индонезия, например. Ще ти стигнат да отидете с влак най-много за един уикенд до Ихтиман, да речем. Преди исках да разгледам Африка, сега ме влече Нова Зеландия. Разбира се, всичко е до приоритети и аз мога да ги изгладувам тези пари и да ги събера, но не искам да го правя, защото искам животът ми да е балансиран. Бих обиколила целия свят и ако не бях актриса, бих била пътешественик“, изповядва Радина.
За жалост, трудно би стигнала на стоп до Нова Зеландия, иначе едва ли би се поколебала, защото си е правила и подобен експеримент. Обича да предизвиква себе си и да прави почти всичко, което ѝ хрумне. Така преди две години решава, че ще пътува по този начин. Тръгнала от къмпинга към Бургас с малко багаж и още с първото вдигане на ръка я качили. Спътникът ѝ бил от нейната кръвна група, екстремен тип, но карането му било направо животозастрашаващо, спомня си тя. Още се чуди как я оцеляла.
Имало и втори път по маршрута София- Пловдив, но емоциите били по-приятни. Съдбата я срещнала с колега от Народния театър, който я познал и веднага спрял.
Възпитаничката на Хуманитарната гимназия има и друга амбиция. Иска ѝ се да измине най-дългия пешеходен маршрут у нас „Ком-Емине“. Спира я това, че няма достатъчно добра физическа подготовка. В актива си има два покорени върха – Мусала и Мальовица. „Екстремен тип съм, но явно с годините успявам да се укротя и то не по моя воля. Примерно, искам да съм много добра в акробатиката, да правя салта, но знам, че няма как да стане, защото макар да съм на 30, отдавна съм минала възрастта, в която това е можело да се осъществи. Смешно е да го кажа, но за определени спортове вече съм стара“, добавя актрисата.
„Обичам да се шляя безцелно по улиците. Да ходя пеша и да намирам непознати места. Обичам да ходя в кварталите с къщи, където няма жилищни блокове. Харесват ми фасадите. Разходи се из центъра на Пловдив, и ако не си забил нос в земята, погледни фасадите. Те ще ти проговорят, ще ти разкажат някаква история. Ходя навсякъде – и по молове, и по тепета, и по Главната, и по градинки, и на Гребната база. Харесвам и Стария град, но рядко се разхождам там, не знам защо, въпреки, че много го обичам. Аз съм малко патрава, и на разходките в Стария град се спъвам на всяка крачка и си късам обувките. Обичам да ходя по камънаците там. Анимационните филмчета на Уолт Дисни не спират да ни карат да мечтаем, като „Пепеляшка“ и „Рапунцел“? Представи си, че на река Марица започнат да пускат фенери, като в „Рапунцел“. Да се определи един ден през лятото и на реката да се съберат триста гондоли и да се запалят петстотин фенера. Ще бъде велико преживяване. Проблемът е, че аз имам хиляди идеи, но не знам как да ги реализирам. Не съм по реализацията, а по фантазирането. “, разказва тя за любимия си Пловдив.
Младата анестезиоложка д-р Биляна Захариева от хитовата медицинска сага „Откраднат живот“ не пази диети, но в момента се старае да ограничава тестените и сладки изкушения. „Но това ще ме държи една седмица, не съм от тези, които удържат на мъчения“, смее се тя. За сметка на това вече се опитва да бъде по-редовна в залата, защото от две години спортът бил останал на заден план. Така отпаднали и тренировките по полденс, по които толкова се била запалила, че не спряла докато не изпълни и най-сложните комбинации. Когато има възможност, Радина се включва в кардио занимания с висока интензивност, за да постигне по-добра физическа форма.
Предпочитаното й превозно средство в Пловдив е велосипедът. От вкъщи до Драматичения театър стигала точно за 17 минути, което се оказало и най-бързият възможен превоз. Освен това карането ѝ помагало за концетрацията, тъй като следи за другите участници в движението и си разпределя вниманието. „Бих изкарала и книжка за мотор, но нека първо за кола да изкарам“, смее се тя. Колелото спечелила от конкурс, в който участва с изпратен видеоклип. Напоследък обаче Думанян прекарва все повече време в София и колелото е останало в гаража със спаднали гуми.
Макар че е човек, който действа на мига, никога не е правила драстични промени във външния си вид като да си смени цвета на косата, защото е съобразен с всичките ѝ роли в театъра. Но ако обстоятелствата и кариерата го изискват, не би се поколебала да промени визията си. В момента Думанян играе в девет заглавия на пловдивския Драматичен театър и и няколко пъти в седмицата пътува от София за постановка. Причината са репетициите в столицата. Затова и едва сега е имала възможност да изгледа отличените с „Оскар“ продукции. „Случва се да имам представления в Пловдив всяка вечер и после ведняга да пътувам за репетициии на следващия ден в София. Никога не съм си мислела, че ще е лесно. Ако е лесно, няма да е качествено“, разсъждава тя. Знае се, че сега е стартирала работа по още един текст на немски автор с режисьор Иван Урумов. Спектакълът отново ще е в афиша на „Театър 199“. Това е голяма чест за пловдивчанката, тъй като театърът няма щатна труп, а за всяко заглавие се канят най-добрите актьори. Рядко се случва млад актьор да репетира втори път там в толкова кратък срок и това, че Радина ще подготвя нова роля е голямо признание за труда ѝ.

Публикувана на
20 Февруари 2020 година