Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Убитият бг шофьор попаднал случайно в касапницата

Видяна: 33280 пъти

33-годишният Калоян Велков, който бе убит при стрелба в германския град Ханау, е попаднал там напълно случайно. Това разкри кметицата на село Лютидол Николинка Георгиева. Той е живеел в друг град, но въпросната вечер решил да се види с други сънародници. Градчето е известно с това, че там живеят много българи.

Екстремистът Тобиас Р. стреля в два бара за наргилета, успя да ликвидира и майка си и накрая се самоуби. Общо броят на загиналите е 11.
Сред тях е и Калоян е от село Лютидол. Първоначално живеел в Мездра, където и сега е бившата му съпруга Хариета Колева. Двамата са разведени, имат момченце, тя работи в голям магазин за домакинска техника.
"Идваше много рядко в селото, много възпитано, интелигентно, скромно момче, все още нищо не е уточнено - нито по погребение, нито по връщане на тялото", разкрива още кметицата Николинка Георгиева. До момента никой не се е свързал официално с тях, за да съобщи, че българин от селото е бил убит в Германия. Самите близки на Калоян са в шок. Той има брат Милен, който работи в Ботевград, в селото живеел баща му, а майката често ходела при сина си в Германия.
Калоян работел като шофьор на бетоновоз и живеел на квартира в Ерлензее. Той понесъл тежко раздялата си с Хариета, може би това е и причината да посочи в своя социален статус във Фейсбук, че е "вдовец".
"Беше някакъв кошмар. Събудихме се от грохот, хора крещяха, викаха, не смеехме да излезем от къщата, заключихме и гледахме през прозореца какво се случва. Скоро се чуха и сирените на полицията и линейките", разказа Николай Георгиев.
"Страхуваме се да излизаме навън. Тук се носят всякакви слухове и сме много уплашени. Днес спрях и детето от училище", разкрива Елена Иванова, която живее в Ханау заедно с родителите си и малкото си дете.
Освен българи там имало много кюрди, румънци и украинци. От полицията в Германия разкриват, че Тобиас е оставил бележка, в която обяснява какво го е накарало да убива, както и видеозапис с обръщение. В писмото е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи.
Публикувал преди няколко дни видеопосланието си в YouTube. В него на добър английски език се обърнал към американците с твърдението, че в САЩ има подземни военни съоръжения, в които деца са малтретирани и убивани. „Там дяволът е на почит. Американските граждани трябва да се събудят и да се бият сега“, казва още Тобиас Р., във видеото, което вече е свалено. В него обаче нямало никакъв намек за предстоящ акт на насилие в Германия. Следователи са открили колата на извършителя, в която е имало боеприпаси и пълнители. Имал разрешително за лов и е германски гражданин. /блиц

Публикувана на
20 Февруари 2020 година