Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Села край Пловдив стягат протест срещу винетките

Видяна: 29402 пъти

Жители на близо 7 села от общините „Родопи“ и „Садово“ са готови да излязат на протест, ако знакът за винетка, поставен на надлеза на „Скобелева майка“ не бъде премахнат. Жители на Ягодово и Катуница обясняват, че са вкарани в абсурдната ситуация да купуват винетка за 200 метра. Това е „ръкавът“ на надлеза, който отвежда колите до разклона за селата Ягодово и Катуница.
Изискването за стикера ще засегне поне 6-7 села от двете общини, тъй като и жители на Крумово и селата от община Садово използваха доскоро трасето, за да влизат в града безплатно, обясниха кметовете.
„Проблемът е много наболял, непрекъснато звънят притеснени жители и на Катуница и на Ягодово и питат как за 200 метра ще трябва да купуват стикер“, обясни кметът на Катуница Красимир Юруков. Според него знакът е неправомерно и некоректно сложен. Мястото му е след табелата за край на Пловдив, обясни Юруков. Подкрепи и го и колегата му от Ягодово Димитър Дишев. Заедно с кметовете на съседните села те подготвят писмо до АПИ с настояване табелата да бъде преместена и поставена коректно.
„Ще пишем първо до АПИ, ако не вземат мерки, ще стигнем и до премиера. Намираме се в същата ситуация като тази в София със северната тангента“, обясни Дишев. И напомни, че табелата се появила тези дни, след като се заговори за въвеждането на тол системата. Разгневени жители на селата заплашвали и да излязат на протест, ако знакът остане.
Според Дишев ситуацията, в която са поставени със знака за винетен стикер, може да спре и автобус 22, която била една от най-добрите придобивки за селото.
„Ако се изисква винетка, най-вероятно и автобусът ще трябва да плаща тол такса, което може да спре пътуването му до селото“, коментира кметът на Ягодово.
Той припомни, че преди години имали отново проблем с табелата за винетка, тогава жители на близките села излязоха на протест, тъй като това се оказа проблем за автобусите до селото. Скоро след това табелата била премахната. /марица

Публикувана на
20 Февруари 2020 година