Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Отриха гроба на основателя на Рим

Видяна: 24705 пъти

Италиански археолози успяха да открият изключителна находка - гроба на основателя на Рим и пръв негов владетел Ромул – съобщи директорката на археологическия парк „Колизеум“ във Вечния град Алфонсина Русо.
Става дума за саркофаг от вулканичния камък туф, който е бил намерен на около два метра дълбочина в подножието на Капитолийския хълм и в северозападната част на Римския форум. В древността мястото е било почитано като свещенно е обикновено там са изнасяли публичните си сказки античните общественици, философи, гадатели и други почитани от народа мъдреци.
Алфонсина Русо и колегите й са убедени, че това е точно гроба на закърмения според легендата от вълчица Ромул, обявил се за пръв едноличен владетел на града, след като убива близнака си Рем, с когото го е създал. Просто защото според древноримския поет Ораций първият цар на Рим (Ромул го нарича на него си – Ром, име, поиталианчено по-късно на Рома), той е бил погребан в подножието на Капитолийския хълм и над вечното му жилище е бил поставен като белег за вечни времена черен камък – “Lapis neger” на латински. Този камък е бил открит в края на деветнайсети век от първия съвременен италиански археолог професор Джакомо Бони. Нещо повече – върху него е бил рзчетен инкрустиран надпис, уточняващ, че камъкът очертава посоката към гроба на „велик герой“, както в древността са наричали основателя на Вечния град. И следвайки въпросните указания днешните археолози правят дълго време разкопки, благодарение на които откриват вечното жилище на Ромул.
Единственото обстоятелство, което според някои историци е малко непонятно, са размерите на саркофага. Той е с дължина 140 см, което говори, че или основателят на Рим е бил много дребен на ръст, или тялото му е било положено в седнало положение. Отговор на тази загадка обаче не може да се даде, тъй като тленни останки в саркофага не са намерени. /монитор

Публикувана на
20 Февруари 2020 година