Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Херо Мустафа в Голямата базилика

Видяна: 21228 пъти

Американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа разгледа уникалните мозайки в Епископската базилика и остана смаяна от видяното. Тя бе поразена от мащабите на сградата, както и от 2000-е квадратни метра изображения на орнаменти и птици.
Вътрешността на сградата й бе показана от кмета Здравко Димитров и председателката на фондация „Америка за България” Нанси Шилър.  Американският посланик видя и някои от атракциите, свързани с виртуалната реалност, които са разработени от студиото на арх. Лий Сколник. Те ще бъдат ползвани от туристите в базиликата. Кметът Здравко Димитров показа на Херо Мустафа уникалната стела от 255 година на Дионисиевото общество, която бе намерена съвсем случайно в единия край на базиликата.
С гостите бе и новият директор на ОИ „Старинен Пловдив” Богомил Грозев, чиято институция ще стопанисва обекта. Бе и зам.-кметът по културата Пламен Панов.
Херо Мустафа припомни, че съпругът й Равниш е влюбен в Пловдив и иска семейството му да идва по-често тук. Посланик Мустафа вече посети неофициално града преди няколко седмици. /марица

Публикувана на
19 Февруари 2020 година