Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ятакът на Ветко и Маринела пуснат тайно

Видяна: 31400 пъти

Георги Семерджиев – Жоро Шопа, мастит международен трафикант на кокаин и хазаин на подсъдимите за данъчни престъпления Ветко и Маринела Арабаджиеви, е пуснат тайно на свобода от Специализирания съд срещу платена гаранция от 50 000 лева.
За секретното освобождение на Шопа се разбра в кулоарите на съда по делото на туристическите босове Арабаджиеви. Миналата пролет Ветко и Маринела бяха арестувани в имението на Семерджиев в Кабрера де Мар край Барселона, след като се укриваха месеци от правосъдието и бяха дирени с червена бюлетина на Интерпол. Впоследствие родните власти настояха ятакът на Арабаджиеви също да бъде екстрадиран, а съдът в Испания заседава цели три пъти по казуса в рамките на 18 месеца. Накрая взеха решение да предадат Жоро Шопа в България, но след като излезе от болница в Мадрид.
Сега се оказва, че Жоро Шопа е бил предаден на съдебните власти в България, но те са решили да го пуснат под гаранция от 50 000 лева, макар да се води ключов участник в престъпната група на Арабаджиеви.
Според по-ранно обявление на Специализираната прокуратура, направено миналото лято, Жоро Шопа е разследван за пране на милиони левове, както и за огромен заем, отпуснат навярно фиктивно на Ветко и Маринела Арабаджиеви за покупката на Японския хотел. Имаше и твърдения, че част от 10-те милиона лева, открити в кутии от обувки в апартамент на Арабаджиеви в хотел „Маринела” са на техния хазаин.
Но докато Ветко и Маринела Арабаджиеви са арестанти от близо година, то Жоро Шопа просто се откупи, плащайки гаранция от 50 000 лева. Той дори не е в България, а си е в Барселона.
От години в България циркулира мълва, че Жоро Шопа се ползва с могъщ чадър. Сподвижникът на Евелин Банев – Брендо не бе подсъдим по нито едно от делата за международен наркотрафик и това доведе до спекулации, че той е агент на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА – дава информация за други трафиканти и работи необезпокояван. /лупабг

Публикувана на
19 Февруари 2020 година