Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

10 любопитни рекорда от “Уимбълдън”

Видяна: 46480 пъти

“Уимбълдън” е един от четирите турнира от Големия шлем на световния тенис, а мнозина го определят и като най-престижния от тях. Събитието се провежда всяка година в британската столица Лондон, а първото му издание се състои през 1877 година. С времето турнирът претърпява изключително развитие, а в ден днешен наградният му фонд преминава границата от 30 милиона английски лири.
Страхотни предложения за тенис залози можете да откриете в betfair betindex, а ние ще ви запознаем с десет от най-интересните рекорди в историята на “Уимбълдън”.
Най-много титли при мъжете
Вероятно добре знаете, че този рекорд се държи от швейцареца Роджър Федерер, който е печелил титлата в Лондон в цели осем случая. Така той подобри предишния рекорд, дело на Пийт Сампрас.
Най-много титли при жените
Този рекорд все още се държи от чехкинята Мартина Навратилова, която в периода между 1978 и 1990 година печели “Уимбълдън” девет пъти. Тя е притежател и на шест титли при двойките, както и на четири трофея при смесените двойки.
Най-много поредни трофея при мъжете
Притежателите на този рекорд са двама. Това са Бьорн Борг и Роджър Федерер, които успяват да спечелят “Уимбълдън” в пет поредни години. Борг прави това между 1976 и 1980, а Федерер - в периода между 2003 и 2007.
Най-много поредни трофея при жените
Вече споменатата Мартина Навратилова властва при дамите в периода между 1982 и 1987 година, когато тя печели титлата в Лондон в шест поредни издания на турнира.
Най-много спечелени мачове при мъжете
Бившият №1 в света Роджър Федерер може да се похвали с общо 101 спечелени двубоя на “Уимбълдън”. През тази година той би могъл да добави още победи към актива си, стига да е здрав, разбира се.
Най-много спечелени мачове при жените
И отново тук трябва да споменем името на Мартина Навратилова, която успява да спечели в 120 двубоя на сингъл. Ако добавим и победите ѝ на двойки и смесени двойки, тогава цифрата става още по-впечатляваща.
Тенисисти, спечелели титлата без нито един загубен сет
Шестима мъже са успявали да спечелят “Уимбълдън”, без да загубят нито един сет в съответната година. Това са Франк Хедоу, Дон Бъдж, Тони Трабърт, Чък МакКинли, Бьорн Борг и Роджър Федерер.
Най-много загубени финали на “Уимбълдън”
Британката Бланш Бинджли Хилярд и американката Крис Евърт са имали малшанса да загубят финали на “Уимбълдън” цели седем пъти в кариерите си.
Най-млад победител при мъжете
Този рекорд все още се държи от германеца Борис Бекер, който през 1985 година печели титлата в Лондон на възраст от едва 17 години и 227 дни.
Най-млад победител при жените
През далечната 1887 година британката Лоти Дод печели “Уимбълдън” на крехката възраст от едва 15 години и 285 дни.
Настоящите шампиони в “Ол Инглънд Клъб” са Новак Джокович и Симона Халеп, които триумфираха с трофея през 2019 година. Очаква се тази година те да защитават титлите си, но със сигурност това няма да е лека задача - конкуренцията на “Уимбълдън” винаги е жестока, а всички състезатели пристигат с възможно най-висока мотивация за победа.

Публикувана на
18 Февруари 2020 година