Архив на публикациите

Как да си удължим живота още 10 години

Видяна: 22814 пъти

Учени посочиха кои полезни навици са в състояние да удължат живота ни с 10 години и да ни избавят от болести. Специалистите от Харвард и Амстердамския университет за приложни науки са проверили как полезните навици влияят на продължителността на живота и ни пазят от заболявания, пише сайтът на Британската здравна служба. Работата им е публикувана в British Medical Journal.
Учените са достигнали до заключението си след 20-годишно наблюдение на повече от 110 000 здравни работници на 50-годишна възраст. За да се радвате на по-дълъг живот без болести, казват специалистите, трябва напълно да забравите за цигарите. Можете да пиете алкохол, но умерено - не повече от чаша вино на ден (175 мл). Добре е по 30 минути дневно да отделяте време за интензивна физическа активност (бягане, плуване или колоездене). Също така трябва да спазвате здравословна диета с достатъчно зеленчуци и плодове. И индексът ви на телесна маса да е нормален.
Жените, които са водели здравословен начин на живот (те са имали четири или пет добри навика), на 50-годишна възраст биха могли да живеят още 34,4 години, т.е. да посрещнат 84-ата си годишнина без диабет, рак или сърдечни заболявания. Тези, които не са имали здравословни навици, могат да разчитат на още 23,7 години живот без болести (т.е. с 10 години по-малко).
При мъжете положението изглежда по следния начин: при тези, които са имали 4-5 здравословни навика, на 50-годишна възраст, очакваната продължителност на живота без болести е още 31,1 години. А при тези, които не са се придържали към здравословния начин на живот - 23,5 години (7,5 години по-малко). /jenata.blitz.bg

Публикувана на
18 Февруари 2020 година