Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Набожен гей фаворит за кандидат-президент на САЩ

Видяна: 21600 пъти

Демократът Пит Бутиджидж няма навършени 40, с хомосексуална ориентация е, идва от Средния Запад, кмет е на Саут Бенд и е сред фаворитите на Демократическата партия за президент на САЩ. Когато гостува на сатиричното „Дейли шоу", водещият Тревър Ноа го представи по следния начин: „Със стипендия "Роудс", ветеран от войната, гей и набожен, говори множество чужди езици и произхожда от Средния Запад на САЩ".

Бутиджидж тогава каза с усмивка: „Ако преди 5 или 10 години е трябвало да си представим какъв би могъл да е идеалният кандидат-президент, едва ли сме щели да говорим за човек, ненавършил 40, с хомосексуална ориентация, произхождащ от Средния Запад".
През 2020 обаче явно тъкмо тази комбинация среща одобрението на демократите в САЩ. Бутиджидж е сред фаворитите на партията, състезаващи се за поста на Доналд Тръмп. На първите предварителни избори в Айова излезе победител - с малка преднина пред Бърни Сандърс. Баща му е малтиец, а майката - американка от Калифорния. Първата среща му с голямата политика е през последната му година в колежа, когато печели конкурса за най-добро есе и е награден с пътуване до Бостън, където се запознава с членове на семейство Кенеди.
След колежа Бутиджидж първо следва история и литература в Харвард, а по-късно завършва философия, политика и икономика в Оксфорд. Работи три години като консултант на фирми в McKinsey. На 29 години печели изборите за кмет на Саут Бенд с близо три четвърти от подадените гласове. Става най-младият кмет на американски град с население над 100 000 души, избиран някога. През 2015 той печели и втори мандат.
В политическо отношение Бутиджидж представлява умереното крило в Демократическата партия. Поставя си за цел да осигури възможност на младите хора от бедните и средни прослойки да получат безплатно университетско образование, без обаче да се отменят семестриалните такси за всички студенти. През 2014 замразява кметския си мандат за седем месеца, през които служи във военноморските сили на САЩ, изпратен е в Афганистан. В САЩ, където на военните се гледа с особено уважение, подобен факт от биографията носи предимство по време на избори.
През юни 2019 белокож полицейски служител застреля 54-годишен афроамериканец. По време на среща с гражданите Бутиджидж каза, че е опитал да отстрани проблемите в полицейската служба. Но по времето на неговия мандат отношенията между полицията и афроамериканската общност в Саут Бенд бяха твърде напрегнати. Като кандидат-президент Бутиджидж засега не успява да привлече много тъмнокожи избиратели на своя страна. В първичните избори в Айова това не му навреди, защото мнозинството от населението там е бяло.

Публикувана на
18 Февруари 2020 година