Новина от категория България
Архив на публикациите

Подписка за смяна името на култова софийска улица, кръстена на граф, пратил Левски на бесилото

Видяна: 37040 пъти

Подписка в интернет настоява известната столична улица „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана и да й бъде върнато старото име – „Самоковска“. До момента петицията е подписана от 1860 души. Петицията не е нова, искането за връщането на старото име обаче се повдига най-вече около годишнината от обесването на Васил Левски и Националния празник 3 март.
В социалните мрежи набират сила привържениците на преименуването на Графа, които смятат, че руският граф, генерал, дипломат и посланик на Руската империя в Цариград е главен виновник за обесването на Апостола на свободата. Анологично искане за смяна на името на руския генерал има и във фейсбук групата „Завършили в 6-то ОУ "Граф Игнатиев", София, България“. Някои от бившите ученици смятат, че над 100-годишното школо трябва да има друг патрон.
Около Освобождението Графа носи името Самоковска улица, защото в югоизточна посока е продължавала в път до град Самоков.
Руският консул в Османската империя граф Николай Игнатиев, който работи усърдно срещу свободата на България, независимостта на църквата ни и изиграва решаваща роля в обесването на Васил Левски, се казва в подписката.
Привържениците на граф Игнатиев контрират: „Той е човекът, който начертава българските граници и подписва в Сан Стефано мирния договор. Неговата роля в създаването на Санстефанска България е безспорна, затова името му се слива с националните стремежи на българите“, обясни историкът акад. Георги Марков, уточнявайки, че не е „за“ или „против“ руския граф, а просто привежда безспорни исторически факти.
Инициаторите на подписката за преименуването на Графа обаче настояват да бъде развенчан митът около т.нар. „руски граф на българите“. Според тях Николай Игнатиев е една от най-злокобните фигури в новата българска история. Противниците на граф Игнатиев изтъкват като аргумент, че Васил Левски е осъден на смърт не заради революционните му идеи и не заради борбата му за освобождение на България от турско робство, а защото отказал да стане руски агент. Според тях това е истинската причина Дякона да бъде съден от специално съставен за него съд, съставен от четирима турци и четирима българи като крадец и убиец, а не като организатор и ръководител на Българското национално освободително движение
Руските тайни служби го държат под око. Причината е, че Васил Левски упорито, твърдо и неотклонно върши делото си, без да съгласува действията си с плановете на руснаците. Нито един от руските агенти, установили връзка с него, не успява да го вплете в кроежите на империята, защото той е непоклатим в увереността си.
Ако Левски бил съден като революционер – какъвто е, той щеше да получи като присъда каторга, но нямаше да бъде обесен.
След залавянето му лично граф Игнатиев настоява пред османските власти да бъде съден от специален съд и по негово настояване в състава на съда са включени българи, подчинени на руския консул. Това са хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович – член на държавния съвет към империята, Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община, хаджи Мануил (Мано) Стоянов – член на Софийския меджлис, Петър (Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис. На тях руският граф внушава, че Васил Иванов Кунчев е убиец и крадец.
Подлата цел на граф Игнатиев, изискващ смъртта на Дякона е, да обезглави Българското национално освободително движение и то да бъде подчинено на целите на Руската империя – нещо, което българските революционери и най-вече самият Левски не допускат. Цитират се и думи на хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, който казал: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”
Третото и може би най-страшно дело срещу българските национални интереси от страна на граф Игнатиев е ролята му в сключеното 1877 г. секретно Райхщадско споразумение между Русия и Австо-Унгария, изтъкват подкрепилите петицията Анти-Игнатиев. Това споразумение задължава двете империи да не допускат създаването на голяма, силна и независима българска държава на Балканите. Именно граф Игнатиев гарантира пред султана, че това споразумение ще бъде спазено – на практика по този начин се гарантира последвалото разкъсване на български територии след Руско-турската война и Берлинския конгрес.
"Подписвам защото ми писна да минавам по "Дондуков", "Граф Игнатиев", "Руски", "Пушкин" "Гурко"... да не сме в Русия и нямаме ли наши заслужили герои", има мнения под подписката.
"Всички подписали се педалчета с промити мозъци", е друго от крайните мнения против подписката.
Същевременно обаче историци отбелязват, че името на граф Игнатиев влиза в списъка на 100-те велики дипломати, оставили следа в историята на човечеството. Благодарение на него не само България, но и Сърбия, Черна Гора и Румъния стават независими държави.
Дали Графа ще стане улица "Самоковска" зависи единствено от Столичния общински съвет. /лупа.бг

Публикувана на
18 Февруари 2020 година