Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Турски журналист откри в София гроба на голямата любов на Ататюрк

Видяна: 28120 пъти

Турски журналист откри гроба на голямата любов на Мустафа Кемал Ататюрк в София. След дълги проучвания журналистът Мурат Кахриман намери гроба на Димитрина Ковачева, положи венец цветя и остави снимка на нея и възлюбления и Кемал, пише bgnovini.eu.
В Турция тяхната голяма любовна история е много известна и Димитрина е уважавана и почитана като дамата на сърцето на “бащата на нацията”.
През 1913 г. Мустафа Кемал пристига в България като военен аташе. Той е на 32 години – красив и напет. Френски списания го определят като един от най-чаровните и елегантни мъже в световната дипломация. Синеокият майор един ден се запознава с чудно хубава девойка – Димитрина Ковачева, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев, бивш министър на войната. 21-годишната Мити, както ѝ казват галено, току-що се е върнала от Швейцария, където учи литература и музика. Помежду им пламва романтична и красива любов, но когато Ататюрк иска ръката на Димитрина, баща й не се съгласява и я сгодява набързо за друг. И двамата до края на живота си таят в сърцето тази голяма невъзможна любов. Малко преди да умре Мити възкликва: “Сънувах Кемал”.

Публикувана на
17 Февруари 2020 година