Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Васил Божков не бил нито за минута с белезници в ОАЕ

Видяна: 31000 пъти

Издирваният от МВР и прокуратурата с цели 11 повдигнати обвинения Васил Божков е прекарал само няколко часа като арестант в ОАЕ, след което е бил пуснат на свобода от властите в Емирството.
Преди това Божков и задържания заедно с него Георги Попов са оставили в полицейския участък в ОАЕ международните паспорти и личните си карти и на практика не могат да напуснат Емирството. Според източник от близкото обкръжение на най-богатия българин, Божков и дясната му ръка Георги Попов не са прекарали нито минута с белезници на ръцете в ОАЕ.
На 31 януари двамата са били задържани в частна къща на крайбрежната алея на Абу Даби, която се води собственост на хазартна фирма на Васил Божков, регистрирана в ОАЕ. Полицаите са завели Божков и Попов в участъка, взели са документите им и след няколко часа, след подписване на множество документи и декларации, една от които, че няма да сменят адреса си за пребиваване, са били пуснати.
Още след като самолетът на Васил Божков кацна в Дубай тръгнаха предположения, че тамошните власти едва ли ще арестуват и екстрадират хазартния бос, тъй като той е със статут на голям инвеститор и „резидент” в Обединените арабски емирства. Сред малкото възможности ОАЕ да одобри екстрадицията на Божков е срещу него да бъдат предоставени неопровержими доказателства, че той е извършвал изнасилвания. В Емирствата присъдата за изнасилване е смърт. От прокуратурата обявиха преди седмица, че Васил Божков е разследван за изнасилвания, както и за поръчкови убийства. Засега обаче не е известно дали тези обвинения фигурират в 200-страничната молба за екстрадиция, която България чрез Външно министерство днес трябва да изпрати до ОАЕ. /лупа

Публикувана на
17 Февруари 2020 година