Новина от категория В общината
Архив на публикациите

В бюджет 2020 има за всички села в община „Родопи“

Видяна: 21045 пъти

Балансиран, сериозен и равнопоставен за всички села от общината, така определи бюджет 2020 на община „Родопи“, кметът Павел Михайлов. Бюджетната рамка е малко над 22,7 милиона лева. Парите не стигат за всичко, което трябва да се направи в общината, призна общинският кмет. Приоритетни са инфраструктурата, детските градини и ясли, спортните и детски площадки.

Катя КАЗАКОВА
Проектът за бюджет е съгласуван с всички кметове от селата, след като проведохме индивидуални срещи с тях и една обща. Знаем проблемите и нуждите им. “, увери Михайлов.
Само за инфраструктурата ще идат над 3 милиона лева от собствени средства и 825 хиляди лева като субсидия от държавния бюджет.
Само за Марково от бюджета ще влязат 650 000 лева, за Белащица сумата е подобна.
Като крайно належащи кметът определи ремонтите на детските градини и ясли. Направата на нови отоплителни инсталации. А в Брани поле положението с детското заведение било направо плачевно. Децата посещавали бараки без изолация и пред срутване. Но само за изграждането на една нова детска градина там трябвало около 4,6 млн. лв. След среща с министъра на образованието Красимир Вълчев получил обещание за съдействие да бъдат отпуснати държавни пари за строителството.
40 хиляди са заделени за нов кухненски блок на детската градина в Белащица. 73 хиляди пък ще идат за ремонти на детското заведение в с. Марково.
1, 300 млн. лв. в бюджета пък са предвидени за изграждането на спортни и детски площадки. Сигурността на децата и населението в общината също е приоритетно и ще започне изграждане на видеонаблюдение в централните места в селата, най-вече около училища и детски градини, както и на пътно - изходните артерии. За това са предвидени 60 хиляди лева. Първо ще се започне от селата Брани поле, Белащица, Брестник, Марково и Първенец.
Плачевно било положението и със спортната зала в Брестовица. Сега обаче от бюджета можело да се заделят пари само за ремонта на покрива, около 60 хиляди лева.
За първи път са заделени пари за проектирани. В Близките 8 години не е правено никакво проектиране на общината. За канализациите по селата трябва да актуализираме проекти отпреди 10 години, отбеляза общинският кмет. Иначе над 100 милиона трябвали само инфраструктурата в общината – пътища, улици, тротоари, канализация. „Такива пари няма. Няма и програми, по които да кандидатстваме в момента“, призна той.
Спешно трябва да се ремонтира мостът до село Първенец, чийто експлоатационен период е до ноември тази година. Ще търсят средства обаче от държавния бюджет - до 2 млн. лева по линия на Комисията за бедствия и аварии.
Ще продължи и борбата с незаконните сметища в общината, предупреди зам. кметът Владимир Маринов. „Заварихме едни огромни сметища, предимно в частни имоти. Ситуацията е направо абсурдна, тъй като глобите ги отнася общинският кмет“, възмутен е Маринов. Граждански патрули ще започнат да следят за създаването на такива сметища. Ще бъдем безкомпромисни!“, предупреди той.
Бюджетът на общината ще се гледа на сесия на общинския съвет на 27 февруари.

Публикувана на
17 Февруари 2020 година