Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Дариха столетник с 5 л. домашно вино и фиданка-кипарис

Видяна: 13786 пъти

100 години навърши Тодор Шейтанов от пловдивското село на столетниците - Бенковски. В неделния ден кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, заместничката му Гергана Титюкова и кметът на с. Бенковски Иванка Пачева му честитиха едновековния юбилей на дядо Тодор.
Общинският квет подари на ветерана от Втората световна война 5 л червено вино, собствено производство и красива шоколадова торта, на която юбилярът духна свещичките.
Дядо Тодор разказа за преживелиците си на фронта, където е бил мобилизиран няколко пъти от 1941 до 1945 г. И досега не може да забрави снарядите на бойната машина, известна като „Катюша“ на 157 руска дивизия, докато са чакали 30 часа в гората. „Снарядите се изстрелваха като звезди и пробиваха 8 см броня“, обяснява той.
На 96 години старецът си чупи крака, докато кара колело. Лекарят в болницата не вярва, че той е на такава преклонна възраст, даже предполага, че истинските му години са 69, а в документите е допусната неволна грешка и са разменени цифрите.
Хапва по малко от всичко, не пие алкохол и никога не е пушил. Обича чай, предпочита течна храна, като супа и попара, но без месо не сяда на масата. Закон за него е да вечеря нещо леко, като кисело мляко.
Завършил е Търговската гимназия в Пловдив и е работил дълги години като зам.-главен счетоводител, смята наум, чете и пише сам, без да ползва очила. „Преди няколко месеца собственоръчно написа 3 страници автобиография за Съюза на ветераните“, разказва дъщеря му Тодора, която се грижи за него.
Радва се и на 2 внучки и 4 правнука, които наскоро са се върнали от Великобритания. Подариха на ветерана кипарис, който засади в двора. /дарик

Публикувана на
17 Февруари 2020 година