Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Съдията с черен печат от САЩ влачи делото на изнасилвачи на две деца

Видяна: 15860 пъти

Скандали изпъстрят професионалната биография на уличения в корупция от САЩ съдия Андон Миталов. Голяма част от прегрешенията му тънат в мистерия поради факта, че са още от миналия век и информация трудно се намира. Вероятно на това е разчитал той, след като е успял от изгонен за съмнения в корупция прокурор да се преквалифицира в съдия.
Преди да бъде изгонен от проф. Никола Филчев по времето, когато е главен прокурор на България, Миталов е замесен в разследвания за голяма корупция, подпомагане на подсъдими лица в тежки престъпления и куп други афери. Сочен е по това време от медиите за личен прокурор на известния бивш депутат и лидер на „Евророма“ Цветлин Кънчев.
Политикът се оплаква в прокуратурата, че МВР шефът Новак Новаков на Златица го заплашвал. Услужливият магистрат Андон Миталов от Софийската окръжна военна прокуратура светкавично образува дело срещу полицейския шеф. И, разбира се, осведомява за това Кънчев, като дори изпраща на депутата номера на преписката и проверката, както и всички членове, по които разследва полицейския началник – един вид отчет за свършеното пред ромския бос.
В същия ден в парламента е поискан имунитетът на Кънчев за изнудвания на хора от Златица. После лъсва и друго – уж „принуждаваните“ от Новаков свидетели се оказват основни очевидци на престъпленията на депутата. Малко по-късно Миталов се оттегля заради скандала Тогава прокурори се заканвали, че това няма да му се размине и може да стане първият обвинител с пагони, осъден за подкупи. Това не се случва.
Името на Миталов се свързва и със знаков за живота на едно българско семейство инцидент, потресъл България през 1998 г.
Група мъже влизат в дома на фамилия от Софийско, пребиват мъжа и жената, изнасилват двете им малки деца и ги обират. Цялата държава е на нокти. Но не и военният прокурор Андон Миталов. Свидетели по делото по-късно го посочват като човека от обвинението, сплашвал униформени, за да бъдат прикрити следите на жестоките престъпници. Причината е, че в престъплението е замесен и полицай от СДВР.
В крайна сметка изнасилвачите успяват с години да се укриват от правосъдието, а делото да се точи повече от десетилетие. Докато се влачи делото, подсъдимите извършват 43 тежки престъпления. Те натрупват куп криминални регистрации за убийства, грабежи, побои, изнасилвания и кражби.
Същият този магистрат Миталов, когото Върховната касационна прокуратура разследва за опит да прикрие изнасилвач на две деца, грейва и в друга чутовна афера покрай военни жилища в кооперация „Хан Омуртаг“. Тогава вложители откриват, че с парите им за жилища в столичния кв. „Овча купел“ е построена кокетна кооперация за висши военни в елитния „Лозенец“.
Измамените се жалват на Иван Татарчев през март 1996 г. Прокурорите трябва да установят къде са парите за жилищата в „Овча купел“. Андон Миталов рапортува, че всичко е чисто. Да, при него е така, защото той е един от военните, чийто апартамент в „Лозенец“ е построен с парите за „Овча купел“.
Потуленият скандал гръмва отново, когато шеф на Военната прокуратура става ген. Емил Карамфилов, който открива сред елитните новодомци предшественика си полковник Николай Колев и майор Миталов. Прокурорът тихомълком се разминава с наказанието, а делото е дадено на друг негов колега.
Столът на Миталов започва да се клати едва след влизането в прокуратурата на проф. Никола Филчев. Скоро след това Миталов е бил засечен в опит да спаси рецидивист. Името на престъпника е прикрито, а делото се засекретява – всичко е следствена тайна, отговарят шефовете. Миталов тогава излиза в болнични, а след това подава оставка по искане на Филчев.
След няколко години сам обжалва оставката си пред Върховния административен съд и отново решава да се впусне в дебрите на съдебната система. Този път обаче става съдия. Минава на изпит, който взема изключително незадоволително, но за съдийската колегия на ВСС явно това няма значение.
/ретро

Публикувана на
17 Февруари 2020 година