Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Петър Стоянов прикрил цяло куфарче с документи за корупция срещу Иван Костов

Видяна: 37400 пъти

Президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов е прикрил сигнал за корупция срещу тогавашния премиер Иван Костов, предоставен през 1997 г. от професор Стив Ханке. Подобно внушение направи в интервю по Би Ти Ви световно известния финансов анализатор, който отговаряше за въвеждането на Валутния борд.
„Много съм наясно с темата за корупция в България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента на България Петър Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства”, започна със спомена си Стив Ханке. След което допълни: „Един ден се видяхме с Петър Стоянов. Да ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия му кабинет до големия президентски. Бяхме с госпожа Ханке, той и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Показах му куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.
На въпроса на интервюиращия Светослав Иванов какво се е случило след това, Стив Ханке отвърна: „Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.” /блиц

Публикувана на
16 Февруари 2020 година