Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Азис във война с родата за 50 кила злато на баба Станка

Видяна: 26120 пъти

Истинска война пламна между наследниците на прочутата врачка баба Станка. Клоритната ромка, по-известна като бабата на Азис, се спомина преди няколко месеца внезапно. Оказа се обаче, че е оставила солидно наследство на рода си.

Типично според циганските традиции и обичаи, ясновидката е трупала злато, а след смърттта й станало ясно, че е успяла да скатае над 50 кила. Заради наследството Азис и останалите от клана са се хванали гуша за гуша, коментират в Костинброд, където баба Станка живееше няколко десетилетия.
Фолк кралят настоял да вземе 20 килограма от общо 50-те, защото бил любимият й внук. Златото било под формата на пръстени, гердани, гривни, брошки и ювелирни предмети, които Станка получавала от свои клиенти, останали доволни от услугите й. Имало и синджири и плетени гривни, които врачката купувала, за да „обърне” парите.
Освен скромните 20 лева за гледане, които вземала до последните дни от живота си, старицата не отказвала злато. Ходела накипрена като коледна елхичка. Никога не се разделяла с любимите си обеци, които тежали 8 грама и били изработени под формата на висулки, както и с брачната си халка. Падала си и по масивните гердани. Цялото богатство било скрито в сандък, в онази част от къщата в Костинброд, която бабата обитавала сама, за да намери покои от дъщери, снахи, внуци и правнуци. Приживе никой не смел да барне имането й, защото било 100% сигурно, че Станка ще го разконспирира и накаже по всички правила на мешерето. За лютия й характер се носели легенди в цял Костинброд.
Единственият човек, на когото старицата прощавала белите, бил Азис, за когото често разказвала: „Аз, ако не го шамарех и не му помагах, нямаше да стане това, което е в момента. Когато има нужда или притеснения, идва и ме пита – как ще минат нещата, ще има ли проблеми. Приемала съм го. Много акъл съм му давала. Слушал ме е. Само един път го бих по-стабилно. Беше свалил пердето от хола, за да си ушие рокля. Смяташе, че полилеите вкъщи са специални диаманти. Качваше се на стол и искаше да ги пипа... Много ми е на сърце това момче. От парче месо го отгледах”.
Останалите 30 кила трябвало да се поделят между другите четири деца на врачката и техните наследници. Това нажежило атмосферата в семейната къща до краен предал. Не минавало и ден, в който членовете на многолюдната фамилия да не се карат и заплашват - като се почне с черномагьосничество и се стигне до мутри.
Дядото на Азис нямал претенции за златното имане на половинката си, нито пък се интересувал от банковите й сметки. Олелията в дома го просълзявала и се случвало да плаче с часове, седнал на инвалидната си количка. Той се молел на Бог да въведе ред в караниците, дори викал духа на Станка на помощ, но проблемът така и не се разрешавал.
Приживе бабата на Азис минаваше за наследница на Ванга. Двете жени се познавали от социалистическо време. Тогава Станка била път до Петрич по лични проблеми и чакала с часове на опашка, за да се срещне с феномена от Рупите. Срещата си заслужавала, защото още от портата на двора Вангелия Гущерова започнала да крещи, че жената от Костинброд има като нейната дарба... Двете си казали неща, които запазили в тайна от близки и познати, но се наричали „сестри” една друга. Чували си се по телефона 2-3 пъти в годината и коментирали всякакви житейски проблеми.

Публикувана на
16 Февруари 2020 година