Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

“Хората ще питат– какво обещахте, какво направихте?! "

Видяна: 20120 пъти

Общинският съветник Али Байрам е новият стар лидер на градската организация на ДПС в Пловдив. На днешната годишна общинска конференция на партията в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“ той бе единодушно преизбран от стоте делегати, излъчени от шестте района в града. Нямаше съперник за поста. Гости на конференцията бяха депутатът доц. д-р Джевдет Чакъров, областният председател на ДПС Юксел Расим, почетният консул на Молдова в България д-р инж. Веселин Чипев, Стоян Стоянов, бизнесмен.
Катя КАЗАКОВА
сн.:Лили ПЕТРОВА

„Не е важно да се обичаме, а да работим за партията. Както и да се дава път на младите!“, подчерта пред делегатите Али Байрам. След направената равносметка от последните местни избори, той бил наясно как на парламентарните догодина да стане така, че градската организация да спечели поне две депутатски места. „Условието е да сме обединени и единни“, уточни той.
“Хората ще питат– какво обещахте, какво направихте?! Да работим за хората, да спечелим доверието им!“, очерта целите на градската организация на партията. Обяви, че ще разчита на екипната работа: „Сам човек за никъде не е. Ако човек е сам, не може нищо да направи!“
„ Живеем в България, в Пловдив. Трябва да сме обединени и единни“, каза в приветствието си д-р инж. Веселин Чипев.
„Трябва да се работи непрекъснато. Изборите отминават и заминават. След едни избори идват други“, заяви пък доц. д-р Джевдет Чакъров.
До края на месеца ще бъде обявен и новият Общински съвет на ДПС в Пловдив.
Репортер на „Пловдивмедия“ разговаря с новоизбрания лидер:
- За какво ще работите като партиен лидер и като общински съветник?
- Печален факт е, че Столипиново продължава да се смята за задния двор на Пловдив. С най-лошото благоустройство, с най-много неузаконени домове, с най-голяма безработица, с най-много деца, които не ходят на училище. Тази печална слава все още не е развенчана. Това няма как да стане единствено с усилията на общината. Не е по силите й. Нужна е намесата на държавата.
В Столипиново по непотвърдени данни живеят над 80 000 човека. Набутани всички на площ от малко над 2 квадратни километра. Без никакви терени, върху които да расте. Най-лесно е да се бутат къщите на хората. А каква ще е тяхната съдба, кой трябва да мисли!? Нали те също са пловдивчани. След като на общината й е трудно да се справи с този жилищен и демографски проблем, време е да се погрижи и държавата. И тогава Столипиново няма да е като кръпка към града. Имаме и 6 училища. В тях учат над 10 000 деца. Фрапиращо е, че малцина от тях могат да говорят и четат на... български. Дори и тези, които са в по-горни класове. Кога най-сетне от Министерството на образованието ще се разтревожат от този стряскащ пример колко формално е обучението в тези училища.
- Кой е бил най-емоционалният Ви личен момент?
- Най-развълнуван бях, когато при първия ми мандат като общински съветник, тогавашният председател на Общинския съвет арх. Илко Николов обяви, че вече не се казвам Бранимир Иванов, а Али Мустафа Байрам. На практика просто си върнах старото име. Повечето ми викаха Бранко, но приятелите и хората в кв. "Изгрев", където живея и имам частен бизнес, ме знаят като Али. Това е името, с което съм се родил и носех до възродителния процес. Баща ми се казва Мустафа, а Байрамали е фамилията на дядо ми. До решението да си върна старото име съм стигнал много отдавна, просто в момента съдебната процедура е по-облекчена. Аз съм българин от турски произход. Чувствам се истински българин, с голямо "Б". Роден съм на 13 май 1971 г. в кърджалийското село Мост.
- Наистина ли Пловдив е най-толерантният град в Европа?
- Вярно е. Курбан Байрам е голям празник за нас. На него, обаче, ние се молим и пожелаваме здраве и берекет не само на своите близки, а и на комшиите-християни – българи, арменци, руснаци. Събираме се с тях на една софра, да си поделим хляба и солта.

Публикувана на
16 Февруари 2020 година