Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Бялата смърт“ затрила баща и син под връх „Ботев“

Видяна: 77360 пъти

Георги Черноземски е доброволен спасител от 2002 г. Един от най-активните членове на Пловдивския спасителен отряд, който наскоро отпразнува 70-годишен юбилей. От 2016 г. е и инструктор за подготовка на планински спасители. Води туристически групи в планината. Семейството му има магазин за туристическа и алпийска екипировка. Катерил е Монблан, Гросглокнер в Алпите, Олимп в Гърция, върхове в Хималаите.
- Защо продължаваме да даваме жертви в планините?

- Причината във всички случаи е една и съща - хората са неподготвени. Ето и при последния случай с бащата и сина, които издирвахме под връх Ботев - не са били екипирани както трябва за подобен преход. Не съм ги видял лично, но казаха, че били с обувки с грайфер, вероятно неподходящи за дълбокия сняг - зимната обувка е съвсем различна. Били са и изтощени - изкачили са върха по изключително трудната в зимни условия Тарзанска пътека. Пристигнали са в туристическата спалня на върха в 4-5 часа сутринта, спали са няколко часа и са тръгнали надолу по зимната пътека, което е правилен ход. Ходенето в сняг, вятър и мъгла обаче ги е изтощило съвсем, което е довело до грешни решения.
Разделили са се със спътници, които знаят пътя и евентуално биха могли да им окажат помощ. До последно са твърдели, че са добре и нямат проблем. След като им е свършила батерията на телефона обаче, са загубили връзка и са се загубили в мъглата. Оттам насетне съдбата им е неясна. Най-вероятно са седнали някъде да си починат и така са си останали - станали са жертва на бялата смърт.
А би трябвало да останат в спалнята, да си починат добре, да възстановят силите си. Впрочем изобщо не е трябвало да се качват на „Ботев“ през нощта -което е изключително рисково и изтощително, особено в сурови зимни условия.
Четири дни продължи издирването, бяха ангажирани десетки хора, много ресурси. Аз участвах през втория ден - претърсвахме район около заслона на рида Параджика. Там един от колегите откри челника на изчезналите. Въпреки положените усилия обаче не успяхме да открием бащата и сина. /марица

Публикувана на
16 Февруари 2020 година