Новина от категория България
Архив на публикациите

На Острова ще се влиза през иглени уши

Видяна: 23120 пъти

Eвропейците, които искат да влизат във Великобритания от следващата година, за да работят, ще трябва да кандидатстват за виза. За работна виза обаче ще трява да дказват, че могат да изкарат поне 23 000 паунда на година.
Това става ясно от последните планове на британското правителство за нова имиграционна система. Очаква се новите правила на трудовия пазар да влязат в силаянуари, след като изтече преходният период за Брекзит.
Въвеждането на изискване за доход се прави, за да се ограничи влизането на нискоквалифицирани работници. В момента такова има за чужденците извън ЕС, като те предоставят доказателства, че имат осигурена работа в Англия, от която ще печелят поне 30 000 паунда.
Проучване на Консултативния комитет по миграция обаче показа, че ако такава сума се изисква и от европейските граждани за виза, Великобритания може да се изправи пред сериозна криза за медицински и учителски персонал, които печелят далеч по-малко. Затова е решено прагът да бъде намален.
Въпреки това той е доста висок и ще засегне много българи, които се трудят в стоителството, в куриерски или почистващи фирми. Обикновено те работят като самонаети лица, следователно няма как да представят договор с фиксирано заплащане.
Целта е свободно влизащите в момента европейци да бъдат намалени с поне 90 000. Сега те са 200 000 на година.
Влизащите във Великобритания с цел туризъм и гостуване на близки пък ще трябва да кандидатстват онлайн за специално разрешително. То ще им осигурява право на престой до 90 дни. /лупабг

Публикувана на
16 Февруари 2020 година