Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Ще стане ли река Марица канал за отпадни води!?

Видяна: 26240 пъти

На учениците от гимназиите в Одрин и гръцките градове, край които тече река Марица, вече не им трябват оборудвани кабинети по химия. Ако искат да изучат цялата Менделеева таблица могат да го направят натурално, взимайки на място проби от водите на наричаната от тях река Мерич. Заслуга за това имат българските комшии, които още от горното й течение я превръщат в канал за отпадни води, с всякакви химически елементи.
Динко ПЕТКОВ


5 общини, сред които и 3 областни града, използват водосбора за добиването на питейна вода. Това означава, че над 1 милион българи пият вода от Марица. Какво изхвърляме във водите на реката, преди тя да стигне до чешмите?
Само през последните 2 седмици станахме свидетели на две екологични катастрофи. Водата бе отровена първо с пестициди, изхвърлени от фирма за обработка на пластмасови отпадъци, а завчера и с машинно масло, изпуснато от завод „Каучук“. И двете щети бяха нанесени от предприятия, разположени в промишлена зона на Пазарджик. Те обаче не са единствените нарушители. Ежедневно в реката и нейните притоци незаконно се изхвърля какво ли не. Проблеми има по Луда Яна, Чая и десетките по-малки реки, които се вливат в Марица. Край тях са разположени стотици производствени фирми, стопански дворове, ферми и незаконни сметища.
Тъкмо се притесних, че ще ме обвинят, че съм имал слаби оценки навремето по химия, нищо те разбирам от Менделеевата таблица и напразно очерням река Марица, по която тече само Н2О, когато получих неформална подкрепа от меродавен всекидневник, в който дословно пишеше: „ Макар от екоинспекциите да уверяват, че осъществяват ежедневен контрол, в река Марица се излива цялата Менделеева таблица... Според експертите най-големият проблем е манганът, който се утаява в ниските нива на водосбора, а именно от там се изпомпва водата за питейни нужди за големите градове край Марица. В реката обаче има още много опасни за здравето вещества. Едни идват от земеделските дейности под формата на пестицити и нитрати, други от промишлените предприятия, трети просто от човешкото безхаберие и формалната работа на институциите. Последният пример е от Пазарджик, където явно чак вчера се разбра, че мръсните води на предприятията от промишлената зона трябва да се отвеждат към пречиствателната станция, а не директно в Марица. Ежедневно в реката и нейните притоци незаконно се изхвърля какво ли не. Проблеми има по Луда Яна, Чая и десетките по-малки реки, които се вливат в Марица. Край тях са разположени стотици производствени фирми, стопански дворове, ферми и незаконни сметища. „
Тезата ми, че скоро река Марица може да бъде прекръстена на канал за отпадни води Марица се потвърждава и от Марин Маринов от Басейнова дирекция на Източнобеломорски район: Река Марица е замърсена с пестициди. Това е най-тежкото замърсяване на реката, констатирано досега. Тонове риба са измрели. От 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е извършен анализ на водите по 86 показателя, които могат да предизвикат такова токсично отравяне. Открити са завишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на река Пишманка, която се влива в Марица. Те са с много висока токсичност и са използвани за растителна защита.“
А доц. Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), обяви едно към едно на национална среща на риболовците: Унищожена е екосистемата в близо 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на тонове риба. Щетите на популацията в река Марица все още се оценява. За да се възстанови, ще е необходим период от минимум 10 години.“.
Галин Николов съобщи, че се проверява и друг сигнал за масово измиране на риба в река Тунджа след Казанлък към Николаево. Там причинителят е кравеферма. А Тунджа накрая също се влива в Марица.
За изнасянето на токсични отпадъци от коритото на Марица съобщива пловдивчанската Петромила Йотовска във фейсбук групата „Забелязано в Пловдив“ и публикува кадри на мъже в защитни облекла, които товарят в бус извадени от реката варели. Това се е случило на ул. „Крайречна“ в „Столипиново“. „В квартала се носеше зловеща миризма“, написа тя.
„Мазно петно с тревожно големи размери в река Чая се появи в центъра на града, точно до Пешеходния мост. Голямо лилаво-зелено петно, което според мен е замърсяване от петролен продукт“, това сигнализира пък Радостина Кръстева от Асеновград, която работи наблизо и първа е забелязала замърсяването. „Петното беше огромно, цветно, сега течащата вода го разнесе.“ коментира и Симеон Сотиров, собственик на картинната галерия в близост до реката.
Според учебника но география река Чая също се влива в Марица.
Публично известно стана, че с тонове боклуци са запълвани дупките от незаконно добиване на инертни материали в коритото на река Чая край село Катуница. Така се опитали да ги замаскират. Най-тревожно е, че сред тях има и чували с пластмасови стружки, съдържащи поливинилхлорид.
Отпадъците периодично са затрупвани с пръст, като по този начин върху дигата на реката е образуван насип с височина от 5 до 7 метра, който е навлязъл в реката. Според експертите съществува риск при високи води те да бъдат отнесени в реката и да предизвикат екокатастрофа
Върху последния пласт на насипа са установени около 50 тона отпадъци в чували, всеки по 1325кг. с надписи „мade in Spain“ и прикрепена към тях документация за съдържанието на чувалите. Проверяващите са установили, че в чувалите има различен вид пластмасови парчета, ленти и ситни пластмасови стърготини.
Мястото попада в защитена зона "Натура 2000". "Това е криминално деяние", категоричен е експертът в Областна управа Митко Стойчев.
Снимки в медиите показаха пък река Тополница, която тече веднъж синя, веднъж жълта. Контролните органи измерили половината менделеева таблица в нея с десетократни превишения на нормите. Само че река Тополница се влива в река Марица и тези тежки и леки метали си плават по течението на реката сигурно до Бяло море. Или се утаяват към ниските нива на водосбора.
Миналата седмица тихомълком новият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро уволни доц. Стефан Шилев – вече пета година шеф на РИОСВ в Пловдив. Преди това ръководеше отдел "Екология" в общината.
Ще го запомним, че с изявленията му в стил „На Шипка всичко е спокойно!“ Появят се публикации, че въздухът в Пловдив е сред най-мръсните в Европа. Следва отричащото твърдение на доц. Шилев, че „На Шипка всичко е спокойно!“ Съобщиха, че тровят река Марица, той отново заяви: „На Шипка всичко е спокойно!“ На питане дали има опасност за питейната вода на Пловдив, заради замърсяването на Марица, моментално отвърна как „На Шипка всичко е спокойно!“
Дали по своята си система, че на Шипка всичко е спокойно уволненият вече стожер на опазването на околната среда и водите доцент обучава и своите студенти!?
Бъдещите химици край Одрин и гръцките градове, край които минава Марица, да са спокойни. Ще си бъркат в реката и по нея ще изучават Менделеевата таблица. Дали по-оперен от тях няма да открие и някой нов химически елемент, довлечен в канала за отпадни води от България!?

Публикувана на
14 Февруари 2020 година