Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Още крият от сина на рейнджърката от Карлово, че майка му е убита преди повече от година

Видяна: 76952 пъти

14-годишният син на убитата рейнджърка от Карлово Десислава Стоянова още не знае за смъртта на майка му. Тя беше умъртвена по мъчителен начин от бившия командос Светослав Каменов, осъден преди дни на 16 години затвор. Според решението на състав на Окръжния съд майка й Йонка Нитова трябва да получи 120 000 лв. обезщетение от килъра. Съмнително е, обаче, че той ще го плати, тъй като на негово име не се води никакво движимо или недвижимо имущество.
„Ако клиентката ми все пак получи сумата, ще я даде на внука си, син на мъртвата й дъщеря, който е с тежко сърдечно заболяване“, обяснява Петя Терзиева, адвокатката на бабата.

Силвия ПЕТРОВА

Приживе Десислава се развела със съпруга си, а след това го поверила сина си на неговите грижи. Таткото е офицер. Близките се опасявали, че вестта за смъртта на майката ще ужаси момчето. Предупредили роднини, приятели и съседи да мълчат, а на него казали, че тя е заминала на мисия зад граница. Заради болното си сърце момчето е на самостоятелна форма на обучение, няма достъп до компютри, интернет и радио. Не му позволяват да гледа телевизия, когато в Пловдив имало заседания по делото срещу Светослав Каменов. Така вече година и два месеца тайната за убийството на рейнджърката остава скрита от тийнейджъра. Най-вероятно ще я научи, след като премине през планираното лечение в чужбина.
Бабата Йонка Нитова е съсипана. Загубила единственото си дете, което отгледала сама, тъй като рано се развела. Тя не е познавала убиеца на дъщеря си, затова искала да присъства на делото, за да го погледне в очите. Издържала обаче само 2 заседания. На четенето на присъдата не присъства. Адвокатката й Йонка Нитова й съобщила какво е наказанието.
„За нея беше мъчително да стои в залата и да слуша. После си изплакваше очите. И доживотен затвор да му бяха дали, едва ли щеше да е удовлетворена, след като дъщеря й вече я няма“, казва адвокат Петя Терзиева. По думите й почернената майка отказва да иска по-тежко наказание на по-горна инстанция, защото няма сили да продължава да преживява смъртта на дъщеря си.
Все още не е ясно дали адвокатката на осъдения – Снежанка Почева, ще обжалва за по-ниска присъда. В пледоарията си тя посочи, че обвинението за убийство, извършено по особено мъчителен и жесток начин не се доказва.
Версията на самия Светослав Каменов беше, че е станало случайно.
„Скрих тялото й в раклата да не я ядат плъховете“
Убиецът и жертвата му се познавали от много време. Били семейни приятели. Дори през 2003 г., когато Десислава се омъжвала, искала да й кумува на сватбата, но той отклонил поканата. Впоследствие ходил на мисии и контактите им прекъснали. Каменов е участвал в контингента ни в Кербала, където загинаха 5 български войници.
При завръщането му неговите близки забелязали промяна в него.
„Стана нервен, палеше се бързо, а в някои случаи реагираше първосигнално“, каза в съда неговата сестра Милена Дешева. Самата тя го отдава на преживения кошмар в Афганистан.
„Видял е ужасяващата смърт на своите другари. Помагал е в изнасянето на жертвите и ранените“, посочи тя.
Бившата съпруга на убиеца – Надя, също твърди, че трагедията с войниците ни в Кербала го е преобразила. Започнал да вдига все по-често скандали, трошал съдове, крещял.
В следващите 2 години Каменов бил на още две мисии. След последната отношенията със съпругата му се влошили повече. Развели се през 2014-а. А той залитнал към бутилката. По настояване на баща си отишъл на психиатър, изписали му медикаменти, но по делото няма данни дали ги е приемал. Заради употреба на алкохол зад волана и условно осъждане го уволнили от казармата. Според роднините му това буквално го извадило от релсите, тъй като обичал армията.
„Смяташе, че тя е неговото призвание. Вълнуваше се от проблемите на военните и се ядосваше“, обясни любовницата му Вера Костова от София. С нея Каменов се свързал чрез сайт за запознанства след развода си. Столичанката си паднала по него, дори живяла в дома му в Сопот половин година.
„Светослав сънуваше кошмари за Кербала. Пиеше, защото го болеше душата“, свидетелства Костова на делото. Известно време живял при нея в столицата. Там обаче между двамата често избухвали скандали, тъй като в апартамента на Вера пък все още се намирал бившият й съпруг – правел ремонт на друго жилище и нямало къде да отиде. Каменов правел сцени на ревност и упражнявал физически и психически тормоз над приятелката си. Имало случаи, когато я гонел навън на студа, дърпал я за ушите в изблик на гняв. Дал в заложна къща два нейни телевизора, а на нея казал, че са ги откраднали. Впоследствие признал за фалшивия обир, обяснил, че му трябвали пари. Вера се ядосала много, когато дал под наем нейно жилище, като се представил за хазяин. Това поведение на Светослав, злоупотребата му с алкохол, както и болезнената му ревност станали причина да поиска да се разделят.
Останал без работа и сам, бившият командос се установил в дома на покойния си баща в Сопот – едноетажна къща, приличаща на съборетина. Чрез социалните мрежи отново се свързал с Десислава Каменова. Тя била в Карловската бригада и учела задочно в сержантския колеж във Велико Търново. Тъй като преподавал там бойна техника, преди да го уволнят от армията, Светослав й помагал в подготовката за изпитите.
Двамата не са имали интимна връзка, сочат събраните доказателства. Рейнджърката знаела, че той умее да поправя коли, и го помолила да види нейния опел. Каменов го взел, но видял, че двигателят му е дефектирал.
„Прецених, че ремонтът ще струва повече от самата кола. Затова я дадох в автоморга. Възнамерявах да дам пари на Десислава и да й помогна да си купи друга, дори й бях уредил“, обясни убиецът пред съда. От моргата му дали 330 лева, но поискали да им занесе документите за опела.
На 29 ноември 2018 г. вечерта Светослав се обадил на Стоянова по телефона и й казал да ги приготви, без да уточнява защо. Пристигнал с автомобила на свой приятел и я качили. Закарали я в дома на Каменов в Сопот. Според обвинението там между двамата избухнал скандал заради предадената кола на скраб. Ударил я в лицето и притиснал с ръка шията й. Използвал бойна техника, за да я обездвижи.
„Реално жертвата не е могла да окаже съпротива. Изпаднала е в мозъчна смърт от задушаването, но е имала повърхностно дишане и минимална сърдечна дейност, т.е. била е жив труп. Ако в този момент е имало спешен екип и е подал кислород, жената е можела да живее, но силно инвалидизирана“, посочи съдебният медик д-р Светлозар Спасов. Той призна, че за първи път 35-годишната си практика среща подобен случай – след удушване да се запазят жизнени функции. Заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза е, че биологичната смърт на рейнджърката е настъпила в раклата на дивана, където я е пъхнал Каменов.
„Направих го, за да я запазя от плъховете в къщата“, твърдеше той на процеса.
Прокуратурата посочва, че мотивът да я убие е скандалът за автомобила. Версията на Каменов е друга. Твърди, че Десислава засегнала воинската му чест. Казала обиди по адрес на негов колега от сержантския колеж във Велико Търново. „Такива като вас през вратата на канцеларията няма да пускам!“, били думите й. Даже казала, че щяла за му зашлеви шамар, след като завърши.
Килърът се вбесил и всичко се случило мълниеносно. След като я задушил излязъл навън да се разходи, а на следващия ден заминал при любовницата си в София. Имал намерение да остане при нея, но пак се скарали и си тръгнал. После в продължение на няколко дни тя се опитвала да се свърже с него, но телефонът му бил изключен.
Каменов разказва, че през това време е бил на границата с Гърция и дори изкачил връх, за да си събере мислите. На 7 декември се обадил на любовницата си Вера. Съобщил й, че е направил голяма глупост и ще се види с полицаи. Тя нищо не разбрала, но силно се разтревожила.
А Каменов се намирал в с. Зверино, където живеела бившата му съпруга с двете си деца. Позвънил й и я помолил да се обади на брат си, който бил полицай в Мездра. По телефона му заявил, че е сторил непоправима беля, и настоял да се видят. На мястото на срещата зет му отишъл със свой началник. Пред тях Светослав признал какво е извършил.
„Извинявам се на сина на Десислава, на майка й, на личния състав на армията и на цялото българско общество“, бяха последните думи на Каменов, преди да чуе присъдата.

Публикувана на
14 Февруари 2020 година