Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Вицепремиер и кмет зарязаха лозята в Брестник

Видяна: 40880 пъти

Вицепремиерът Марияна Николова, кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-областния управител Петър Петров и ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева зарязаха лозята край Брестник. Там е опитната база и винарската изба на ВУЗ-а и всяка година на тази ден гъмжи от хора и празнична глъчка заради традиционния ритуал по зарязването.
С огромен ентусиазъм лозарските ножици хвана и току-що коронованият Цар на лозата инж.-технологът Ламбрин Топузлиев. Легендите носят, че първото пожелание на новия стопанин на лозята се сбъдва винаги, но аз ви пожелавам две неща – здраве и берекет, посочи Топузлиев.
И добра реколта, което не означава непременно голямо количество, а качество, подчерта инж—технологът. В лозята влязоха и десетина студенти от Южна Африка, които вече имат опит с българския обичай, понеже са третокурсници във ВУЗ-а.Отец Мирослав благослови начинанието.
Аграрният университет вече е на 75 години и съумява да съчетае традицията с модерното, посочи в приветствието си ректорът проф. д-р Христина Янчева. През миналата година университетът получи много висока рейтингова оценка и бе отличен като „Най-доброто висше учебно заведение сред работодатели и студенти“, припомни успехите тя. На този ден отбелязваме както Трифон Зарезан, така и празникът на факултета по лозаро-градинарство.
Бутиковата винарска изба на Аграрния университет е уникална за страната с това, че е експериментална. Новата цел сега е да се популяризират старите български сортове и с тях България да излезе на винената карта на света. В момента там се работи по проект, който да обследва влиянието на климата върху гроздето, допълниха от ВУЗ-а.
Земеделието е структуроопределящ отрасъл за нашата икономика и държавата много държи на този сектор, заяви в официалното си слово вицепремиерът Марияна Николова. Точно сега работим за увеличение на квотите за износ, подчерта тя.
Празникът на лозята в Брестник събра много официални гости, кметове, партньори на университета, преподаватели и студенти. И както подобава продължи дълги часове с кръшни хора и дегустации. /марица

Публикувана на
14 Февруари 2020 година