Новина от категория Феномени
Архив на публикациите

Какво означават символите на зодиите

Видяна: 38720 пъти

Може би мнозина от вас са се чудили какво означават символите на зодиите. В този материал ще направим семеотичен анализ на зодиакалните знаци. Ето какъв е скритият смисъл на зодиакалните символи.

Овен
Символът на тази зодия е недвусмислен образ на животински рога на овен. Но знакът може да се чете по още няколко начина. Символът на тази зодия наподобява взрив, който се свързва с началото и сътворението. Фактът, че Овен е първият знак от зодиака допълва тази идея. Символът на тази зодия бива обвързван и с образа на бог Рам, а мнозина го оприличават на два полумесеца.
Телец
На пръв поглед символът на зодия Телец прилича на глава на бик, но също така представлява Слънцето и Луната. Спорен е въпросът, обаче, дали кръгът в знака символизира Слънцето, Земята или пълнолуние, но се смята, че като цяло знакът на Телец символизира сътворението и цикъла на живота.
Близнаци
Знакът на близнаци представлява два полумесеца, които едновременно са заедно и разделени. Този знак символизира материалното и духовното, хармонията и дисбаланса, двойнствената природа като цяло. Символът на зодия Близнаци бива оприличаван и на врата към нови идеи, към друго светове и т.н. Ето защо се смята, че Близнаците имат усет към свръхестественото.
Рак
Символът на тази зодия изобразява две рачешки щипки, които сякаш се ръкостискат. Знакът много наподобява и символна на Ин и Ян, а двата кръга се свързват отново със Слънцето и Луната, създавайки идеята за хармония, баланс, цикличност.
Лъв
Символът на зодия Лъв се смята, че идва от гръцката буква Ламбда, с която започва думата лъв на гръцки. Знакът на зодията прилича много и на глава на лъв с дълга опашка или отметната назад грива. Някои пък го оприличават на сперматозоид, което символизира силния характер на тази зодия. Кръгът пък е образа на Слънцето, с което зодията е пряко свързана.
Дева
Това е единствената женска зодия в зодиака, съответно и знакът й символизира женското начало. На пръв поглед се вижда "М", което се свързва с майка.
Везни
Знакът на Везните буквално наподобява везна, но също символизира Слънцето и хоризонта, залеза и изгрева, хармония, баланс, справедливост, както и непрестанното лутане на зодия Везни между две крайности.
Скоприон
Знакът на скорпиона много прилича на Дева. Отново се вижда "М", но в този случай буквата се свързва с Mortal (смъртоносен), която представа се допълва и от завитата навън скоприонска опашка със стрела в края й. Знакът на тази зодия недвусмислено навежда на мисълта за опасност. Стрелката пък говори за целеустремеността на тази зодия, а също се свързва и с мъжкото начало и сексуалността, отново присъщи за зодия Скорпион.
Стрелец
Знакът на тази зодия съвсем ясно прилича на стрела, която е символ на прогреса, ясните идеи и цели, искреността, така характерни за представителите на тази зодия. Стрелата сочи нагоре, което пък говори за това, че Стрелците трудно мога да бъдат свалени на земята и редовни се носят някъде в облаците, в техен си свят.
Козирог
Този знак символизира рогата на коза и опашката на русалка, земното и морското, хармонията, но и дисбаланса между двете. Този знак напълно обрисува двойнствената природа на Козирозите.
Водолей
Знакът на Водолеите ясно напомня за две вълни, като зигзагообразните линии говорят за едно бурно море в симбиоза с характера на тази зодия. Двете линии напомнят също за знака за равенство, както и за прилива и отлива и постигането на съвършена хармония.
Риби
Знакът на зодия Риби символизира движението и кръговрата на живота. Зачертаните линии обаче навеждат на мисълта за края на един цикъл, както Риби са последната зодия от зодиака. Знакът на Рибите също символизира двойнствената им природа на мечтатели и реалисти, на мислещи и действащи.

Публикувана на
13 Февруари 2020 година