Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Под чий натиск прекроиха бюджет 2020

Видяна: 28720 пъти

Бюджетът на Пловдив бе прекроен на сесията на местния парламент завчера след безпрецедентен натиск от групата общински съветници от ГЕРБ върху кмета Здравко Димитров. В резултат парите, с които ще разполагат районните кметове за благоустройство на кварталите, се вдигат от 1 800 000 на 5 120 000 лева.
Промяната дойде след натиск от групата на ГЕРБ към градската управа: „Приемате нашето решение, или няма да гласуваме бюджета!“.
Случилото се по време на последната сесия на Общинския съвет показа, че общинските съветници вече не са безгласни букви. Те вече могат да тропнат по масага, когато става въпрос за важните за Пловдив дела - нещо невиждано в двата мандата на предишния градоначалник Иван Тотев.
Този спора обаче засили усещането, че новият кмет Здравко Димитров е зависим от партийната си централа, че нещата могат да се решават без дебат в Общинския съвет за приоритетите в градската политика, а под диктат от съпартийците му. Защото именно председателят на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев предложи новите пари за районите да дойдат от съкращаването на предвидените разходи за отчуждаването на частни имоти. Планирането на тези процедури е изключително важна част от работата на администрацията, защото от тях зависи осигуряването на трасетата за важните проекти в града, свързани с трафика и пътната инфраструктура. Защото опитните управници отдавна знаят - отчуждавай днес, ако искаш да строиш след 10 години.
Предишният кмет Иван Тотев упорито бягаше от подобни досадни и доста скъпи действия, с което вкара в риск не един и два ключови обекта, пише „Марица“. Заради дългогодишното бездействие на администрацията не бе осъществено планираното разширение на бул. "Васил Априлов" в участъка от Пещерско шосе до бул. "Шести септември", макар в ремонта на трасето да бяха вложени милиони. По същата причина не се реализира и идеята за кръгово кръстовище на "В. Априлов" и "Шести септември". Мудните действия на администрацията в отчуждителните процедури вкараха в риск строителството с пари от 30-милионния заем на новия бул. "Северен" и връзката му с новото кръгово на Адата. Подобен проблем забави и ремонта на "Шести септември", финансиран отново с кредита от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Тупкането на топката от старата администрация изправя на нокти екипа на новия кмет Здравко Димитров и по друг ключов проект - осъществяването на пътната връзка, южно от бъдещия пробив под Централна гара. Проблеми с отчуждаванията на частни терени има на още десетки места в града, където и по стария, и по новия Общ устройствен план са предвидени разширения на
тесни улици и булеварди, които са кошмар за трафика. Той обаче явно не влиза в приоритетите на Йордан Илиев и общинските съветници от групата му. Без да обелят и дума по въпроса, те настояха да се орежат предвидените пари за отчуждителни процедури и да се дадат на районните кметове. Без да станат ясни мотивите за увеличаването на средствата за районите - за какво ще се инвестират парите, кой ще одобрява бъдещите важни за кварталите обекти, кой ще избира изпълнителите и кой ще контролира харчовете. Ако ще използват парите за изграждане на паркинги в междублоковите пространства, осветление, нови квартални паркове и места за отдих, добре. Ако отидат обаче за пребоядисване на пейките и ремонт на тротоари, които пропадат 3 месеца след като си тръгнат майсторите, язък за парите.
Всички обекти, включени в капиталовата програма на Община Пловдив, както и предложенията за допълнителното финансиране на шестте района са важни както за нас, така и за гражданите, отбеляза по време на сесията зам.-кметът по финанси Илия Кирчев по повод на корекциите при разпределянето на бюджетните средства. Но предупреди, че финансовото състояние на Общината не е розово и администрацията и общинските съветници трябва да мислят повече, преди да определят приоритетите си, защото бюджетът е ограничен и не може да се разтяга. А според мнението на повечето експерти, по-скоро ще се издъни в края на годината в прогнозата за собствени приходи, от които идват и парите за районните кметове.
Вече е ясно, че средствата за отчуждителни процедури, които трябва да осигурят трасетата за важните инфраструктурни проекти, станаха курбан на пейките и тротоарите на районните кметове. Само да не се налага след време общинските съветници, които пренебрегнаха дебата преди гласуването на бюджет 2020, да си посипват главите с пепел, ако се наложи с парите от данъците ни да се плаща по 3 за терените, които влизат в обсега на ключовите обекти.
Общината вече има печален опит с подобни казуси, защото собствениците на спорните имоти обикновено обжалват оценките, считайки ги за занижени. Практиката на съда е да ги вдига най-малко двойно. Само един пример - за старата къща на бул. „Руски” и „Гладстон” до мол Марково тепе Общината плати над 600 000 лева, след като пропусна да отчужди терена навреме. /марица

Публикувана на
13 Февруари 2020 година