Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Респект! Над 300 дариха кръв за учителка само за ден!

Видяна: 54560 пъти


Над триста души са дали само за един ден кръв за началната учителка от Асеновград Дани Алешанова, страдаща от рядкото заболяване синдром на Мошковиц, за което Пловдив Медия вчера писа. Тогава медията ни призова, който може да дари кръв за учителката. Само във фейсбук публикацията ни "Търсят се кръводарители, за да спасят учителка"стигна до близо 15 хиляди човека и беше споделена над 1800 пъти.

Болесттана Дани е автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи, а единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова.
Това се осъществява чрез метода плазмафереза, който се прилага в България. За него обаче се оказва, че са необходими големи количества кръвна плазма, често дори от стотици кръводарители, каквито количества в българските кръвни центрове не се отпускат.
За целта семейството на Дани организира спешна широка кампания за кръвонабиране. Десетки са дали кръв само днес в МБАЛ Асеновград, където мобилен екип от Центъра за трансфузионна хематология – Пловдив в продължение на часове е приемал желаещите да помогнат. А екипът е работил извънредно, докато не свършат консумативите. Кръводарителите са транспортирани и до Пловдив от приятели и роднини на семейството на Дани до Окръжна болница. Други са отишли до града на тепетата със собствен транспорт. Много дарители са се отзовали и от Пловдив. Огромен отзвук и желаещи да помогнат има от цялата страна– Видин, София, Пазарджик, Свиленград и др. населени места в страната.
"Скъпи приятели, към този момент имаме над 300 дарители за последните 24 часа (точен брой ще имаме утре сутрин).С това сме надминали няколко пъти и най смелите очаквания. За лечението на Дани със сигурност вече има осигурена достатъчно кръв и то ще започне утре. От името на цялото семейство на Дани бих искал да изкажа горещи благодарности на всички отзовали се за помощта и любовта ви!
", писаха във фейсбук близките на учителката, които организираха кампанията. Те призоваха желаещите да дарят кръв да не се отказват и да помогнат на други болни.

Публикувана на
12 Февруари 2020 година