Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Как живеят най-щастливите хора на света

Видяна: 29960 пъти

Топло море, екзотични плодове, чувствени танци, местните жители, които се смятат за най-щастливите хора на планетата - туристите летят до Доминиканската република, за да видят всичко това със собствените си очи. За това кога идва „маняна“, защо не си струва да наемете кола, къде да научите бачата и защо да опитате Мамахуана, пише българска туристка.
„Добре дошли на остров La Hispaniola“ - това е първото нещо, което туристите чуват, след като прекарат 12 часа във въздуха. „Малката Испания“ (La Española) нарича този остров Христофор Колумб, който го открива в края на XV век. Въпреки че официалното име е Хаити. Доминиканската република е в съседство с една от най-бедните страни в света. Най-популярната дума сред доминиканците е „Транкильо“ - спокойно, отпуснете се. Ако на улицата чуете „mi amor“, адресирано до вас, имайте предвид: тук това не е декларация за любов, а обичайно обръщение към непозната. Доминиканците са усмихнати, приятелски настроени, забавни. Изглежда, че никога не бързат. Често пеят и танцуват - дори и на работа. И както се казва, считат себе си за най-щастливите хора на планетата.
Според европейците островитяните имат големи проблеми с времето. Ако доминиканецът поиска да изчакате „ un momento “, туристът смята, че е секунда или две, а местните жители имат предвид пет до десет минути. Ако той каже, че ще дойде след пет минути, това означава поне тридесет.
Закъснението за един час е в реда на нещата. Не трябва да бързате, в противен случай човекът ще се разстрои и ще действа още по-бавно. И ако доминиканецът обещае да направи нещо утре - „маняна“ - ще отнеме много дълго време.
Доминиканската сутрин започва с чаша кафе. Но не в кафене, а в Колмадо - такива магазини има почти във всеки квартал. Туристът тук може да закупи адаптер за контакт (там те са с плоски изходи), слънцезащитен крем, вода.
Много хора купуват доминикански ром и махахуана - тинктура от мед, вино и, отново, ром.
Местните на шега наричат тези напитки „лек за всички болести“ и ги използват „за щастие, богатство, потентност и всичко останало“. /блиц

Публикувана на
10 Февруари 2020 година