Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пуснаха европейска заповед за арест на Божков

Видяна: 21760 пъти

Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков, заяви преди минути главният прокурор Иван Гешев. По думите на Гешев бизнесменът има статут на обвиняем, като са му повдигнати 7 обвинения.
Главният прокурор допълни, че по първоначални данни Божков е напуснал държавата и се издирва също с червена бюлетина на Интерпол. "Нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Факт е, че е извън страната, но не съм сигурен точно къде се намира", каза още Гешев.
Главният прокурор каза още, че от тук нататък законът ще важи за всички. Според него не може богатите да не плащат данъци за милиони и да твърдят, че са репресирани. "До този момент не се е действало така, виждате, че и действащ министър влиза в ареста, когато е направил грешка. От тук нататък няма да има значение кой колко пари има и коя партия седи зад него, колко медии го подкрепят. Половината ми живот е минал така - да отговарят само едни за престъпленията, а други не. Това вече няма да се случва", каза обвинител номер 1.
"Нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Факт е, че е извън страната, но не съм сигурен точно къде се намира", каза още Гешев.
Главният прокурор e убеден в резултата от действията на прокуратурата и даде примери: "Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че се връщат всеки момент. Адвокатът на Цветан Василев също. Тези лица, които се укриват извън страната, вече са у нас - Димитър Желязков в момента е обвинеям, Арабаджиеви бяха издирени и в момента са подсъдими, Баневи в момента са подсъдими, Миню Стайков също е подсъдим. Сигурен съм, че наблюдаващите прокурори също ще изправят Васил Божков пред съда. обяви Иван Гешев.
"Факт е, че един коалиционен партньор на действащата коалиция е недоволен от прокуратурата. Факт е, че този хора, които са изправени пред българския съд за милиарди. Това означава, че прокуратурата си върши правилно работата", отсече той.
"Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави за всички лица, които са нарушили закона. Време е българските граждани да решат какво искат - да се оплакват или да видят как това ще се случи. Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да си свърши работата, която не е свършена през предишните години", уточни Иван Гешев.
"Ние не преследваме богати хора. Всеки трябва да си спазва задълженията. Не може задълженията да са за хора с по-малки възможности. не може да дължиш на държавата над 400 млн лв. и над 559 млн. лв. за лотарийни игри и да казваш, че си репресиран. Това са 100 лева към всяка пенсия. Това е за 1 година", разкри обвинител №1.
"Това, което е в медиите, са извадки, за които има разрешение от наблюдаващите прокурори. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата на прокуратурата е да спазва закона. Такива действия прокуратурата предприема към всички лица. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност за всяко едно лице независимо от неговия пост", заяви той на въпрос за "Радев гейт".
"Факт е, че Божков е извън страната. Не знам къде точно се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем", каза още главният прокурор.
Припомняме, че по-рано днес Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков на ул. "Московска".
Във войната между Васил Божков и властта вече няма място за крачка назад. Още преди няколко седмици в ГДБОП са получили зелена светлина да разследват схемите за придобитите от крупния бизнесмен антики.
„Това е много показателно за размера на конфронтацията, защото досега никой не закачаше Божков за антиките”, коментираха наблюдатели на сагата с Божков, която се разиграва през последните седмици.
Хора от обкръжението на Васил Божков обаче са категорични, че от ГДБОП трудно могат да открият каквито и да било нередности около антиките на бизнесмена.
„Той може да докаже собствеността на всяка една от тях, защото не е глупав и е предвидил подобен ход”, беше коментарът на запознати.
Междувременно народни представители довериха, че античната колекция на Васил Божков възлиза на 1 млрд. лв.
„Той слага в малкия си джоб всички европейски и дори световни музеи за този исторически период, който е хванал”, споделиха депутати. /лупа.бг

Публикувана на
29 Януари 2020 година