Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Столетник още мисли за женитба

Видяна: 18422 пъти

Идриз отпразнува своя 100-годишен юбилей. Посрещна празника в компанията на внучка си Шери и официални гости. Казва, че ако е знаел, че ще доживее 100 г., щял да се ожени пак.
През деня обича да гледа филми и да се разхожда в двора на къщата си. Живее в района на военното поделение в града и сам ходи до военния стол в Асеновград в централната част, където по проект „Признателност“ Министерството на отбраната осигурява безплатна храна за военноинвалиди, запасняци и ветерани.
Идриз Идризов е роден на 28.01.1920 г. Живял е в село Сполука в района на Кърджали. Спомен от детството му е страховитото виене на нощните чакали в родното му място. Радва се на 7 деца, 13 внуци и 17 правнуци. Най-големият му син е на 76 г. Част от близките му живеят в чужбина и в различни градове на страната.
Към момента за дядо Идриз основно се грижи внучка му Шери, която е и майка на малко дете.
Служил е 3 години в казармата на Крумовград. Участвал е във Втората световна война през 1942 г., като е воювал за Германия, тъй като по онова време България е била неин съюзник.
Внучка му разказва, че дядо й не приема никакви лекарства, а кръвното му е като на спортист – 120/80. Не обича да посещава лекари, освен когато има настинка. Харесва му да си похапва сладки неща.
Припомня си за гладните времена и моментите на приятелски и не толкова дружелюбни срещи с военни от други армии. По онова време на фронта сами са си приготвяли храната, като за цял месец за един човек е имало едва по 3 килограма брашно.
Купил е къщата си в Асеновград през 1970 г., когато отива да живее там, тъй като съпругата му Айше се разболяла тежко. Наложило се е да бъде по-близо до децата, за да има кой да й помага.
От община Асеновград Бай Идриз получи специален плакет с името му, поздравителен адрес от кмета на града доктор Христо Грудев и паричен подарък. Връчи му ги заместник-кметът на Асеновград Тамер Бейсимов. 5000 лева за термоаблация и 100 лева за столетник отпусна Общинският съвет в Асеновград 5000 лева за термоаблация и 100 лева за столетник отпусна Общинският съвет.
Редникът от запаса бе награден и с юбилеен медал “75 години Втора световна война” и с почетна грамота, със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Наградите му връчи майор Емил Григоров от военното формирование в Асеновград. От името на Централния Съвет на съюза на ветераните от войните председателят на Съюза на ветераните от войните - Пловдив - Атанас Хаджиев връчи на столетника специален плакет на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните и календар, на който със снимка са увековечени ликовете на ветерани от честването на 75-тата годишнина от сраженията при Страцин и Стражин, както и поздравителен адрес. Бай Идриз получи и шал с българския трибагреник и двата тома с разкази от поредицата “Ехо от войната”, написани от ветерани от Втората световна война. /Actualno.com

Публикувана на
29 Януари 2020 година