Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Сигнал на Цвятко Сиромашки

Видяна: 25620 пъти

Късно снощи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов получи сигнал от пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки, в който алармира за увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна.
Още същата вечер, заместник-кметът докладва на Здравко Димитров, а тази сутрин изпрати екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник - отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“.
Беше констатирано, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса. Съвсем малък сегмент от около 10 см. е оцветен в черно. Липсват също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и ел. захранване.
По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време, заради изисквания по технологията по поставяне на липсващите камъчета. За констатираното бе изготвен доклад, който бе внесен на вниманието на заместник-кмета Пламен Панов и вече е придвижен за предприемане на последващи действия.

Публикувана на
29 Януари 2020 година