Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Васил Божков изчезна?

Видяна: 54760 пъти

Бизнесменът Васил Божков е напуснал България. Той е в неизвестност от неделя, предаде сайтът Novini.bg. Информацията дойде, след като стана ясно, че се претърсват офисите на "Нове Холдинг" на улица "Московска“ №43.
Засилено полицейско присъствие има пред офис на частната "Национална лотария" на улица "Фритьоф Нансен" в столицата още от рано сутринта, предаде БГНЕС. На място има и прокурори от Специализираната прокуратура. Въоръжени полицаи изкараха няколко държавни чиновници от Държавната комисия по хазарта с белезници и ги поставиха в специализираните автомобили на МВР. Задържан е и председателят Александър Георгиев.
Проверяват се и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от бизнесмена, съобщи БНТ.
От държавното обвинение и МВР отказаха всякаква информация към момента. Днес се очаква депутатите да гласуват на първо четене промените в Закона за хазарта, от които може да бъдат засегнати частните лотарийни фирми на Васил Божков.
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви преди заседание на правителството, че "ако докладът, който прави Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора", без да споменава имена. По думите му на неговото бюро имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони.
На 20 декември 2019 г. Спецпрокуратурата поиска информация от Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите за пет от дружествата на бизнесмена Васил Божков. С днешна дата има образувано досъдебно производство за извършено през 2017 година престъпление.
Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал. Това заяви пред БГНЕС Васил Божков, собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурата.Не знам какво се случва, добави Божков. Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време, подчерта още един от най-богатите българи. От думите му стана ясно, че е в чужбина, но е готов да съдейства на разследването, ако бъде потърсен.
В България ли е Васил Божков? „В момента се намирам на телефона си… Най-вероятно не съм. Имам си много работа, не мога да си оставя бизнеса в чужбина и да седя в България. Ако някой ме потърси, до няколко часа мога да бъда“, отговори Божков./лупабг

Публикувана на
29 Януари 2020 година