Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

ТЕЛК праща писмо на умряла пловдивчанка

Видяна: 23424 пъти

Пловдивчанин получи писмо до починалата си съпруга от ТЕЛК, с което от комисията я викали за освидетелстване. Илиян Петков публикува писмото от ТЕЛК-Пловдив в социалната мрежа с коментар, в който изказва възмущението си.

Вдовецът разказа, че 38-годишната му съпруга починала на 25 ноември след четиригодишна борба с рака на гърдата. От ТЕЛК й отпуснали и пенсия. Впоследствие всяка година тя била освидетелствана от комисията, нов края на миналата година състоянието й се влошило и починала.
Веднага след смъртта й банковата й сметка била блокирана. Преди няколко дни пък Илиян получил писмо от НОИ, че вече може да изтегли пенсията, която е отпусната на 10-годишното му момченце за това, че майка му е починала. "Това означава, че в електронните масиви на държавата е надлежно вписано, че жена ми е починала. Как тогава не успяха да го разберат в ТЕЛК?", възмущава се той.

От ТЕЛК-Пловдив съобщиха, че техните информационни масиви не са свързани с тези на ГРАО, НОИ и Здравната каса. Заради това лекарите, които участват в комисиите, нямат достъп до здравните досиета на пациентите, които са освидетелствани при тях.
"Задължение на близките на починалите пациенти е, те да ни уведомят и да донесат смъртния им акт при нас", поясниха от ТЕЛК-Пловдив.

Публикувана на
28 Януари 2020 година