Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Разработиха математическа формула за приготвяне на перфектно кафе еспресо

Видяна: 29520 пъти

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на "перфектното" еспресо. X В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА Новости.
Крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра, пише БГНЕС. По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.
Много кафенета не се придържат към тези препоръки. Съвременните кафемашини позволяват на приготвящия кафето да регулира машината и смилянето на кафето в нея ръчно, поради което вкусът може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.
Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода. Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.
В крайна сметка стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла. "Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него", съобщава един от авторите на изследването - химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.

Публикувана на
26 Януари 2020 година