Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Бон апетит с пица за 10 000 лв. и сладолед, струващ 23. 600 лв.

Видяна: 23520 пъти

Колко са готови да платят хората за най-оригиналните ястия? Понякога стойността им почти достига милион. Ето това са някои от най-скъпите ястия, които можете да намерите в различни страни.
Лястовиче гнездо

Това японско ястие струва около 915 лева. То е направено от гнезда на истински морски лястовички. Птиците създават дома си с парчета морски водорасли, а японците умело ги събират и сервират в ресторантите.
Екзотичен омлет
Необичаен омлет, сервиран в американския ресторант Norma’s, е направен от яйца, месо от омари, сметана и чесън. Всичко това е положено върху възглавница от пържени картофи, а отгоре е украсено със заливка от черен хайвер. Една от най-скъпите закуски ще ви струва точно 1000 лева.
Sultan's Golden Cake
Тази авторска бисквитена торта се сервира само в турския ресторант Çırağan Palace Kempinski. На пръв поглед може да изглежда, че съставките, използвани за готвене, са най-разпространени: импрегниране от ямайски ром, кайсии, круши, смокини, дюля, малко трюфел и карамел. Но всичко е в глазурата, с която са покрити бисквитите. Това е слой от истинско злато. Този десерт се сервира в сребърна кутия, която остава на всеки посетител като подарък. Малко неразбираемо е, хиляда лева дали е цената на кутията или на самия десерт.
Златен хайвер
1800 лева за сто грама хайвер от "Аламс" от Иран. Този хайвер от белуга албинос е опакован изключително в златни кутии. Хайверът се смята за едно от най-полезните ястия в цялата Ислямска република.
Sushi del orientente
Явно готвачите по целия свят са решили, че златото е тайна съставка. Филипинският готвач Анджелито Арането-младши не искаше да изостава от известните си колеги и увива сушито с нежни златни пластини. Но освен злато, е използвана и тежка артилерия. Анджелито украсява ястието с африкански диаманти с тегло 0,2 карата всеки. Сервиране на четири порции суши струва около 1900 лева.
Сини кнедли
Порция кнедли (осем) в американския ресторант Golden Gates ще ви струва 2300 лева. Пълнежът е смес от месо от телета, прасенца и сьомга с добавяне на жлеза на факелна риба. Тази жлеза придава на кнедлите оригинален син цвят и ги прави да светят в тъмното.
Бургер за 4800 лева
В ресторант Fleur се сервира гигантският бургер от Лас Вегас. Пълнежът му е специален говеждо Кобе и фуа гра, подправено със сос от трюфели. Бутилка вино Château Pétrus, направено от грозде от 1995 г., и изключителна чаша със сертификат за качество ще бъдат включени в цената на бургера. За придружителя на посетителя, поръчал "месния гигант", се предлага бонус - безплатен бургер, макар и най-стандартният.
Най-скъпата пица
Можете да опитате най-скъпата пица в Рим. Приготвя се в присъствието на клиента: скариди, месо от омари, биволска моцарела и три вида хайвер се подреждат върху малък лист тесто с диаметър само 20 сантиметра. Розова австралийска сол и луксозен коняк Remy Martin Louis XIII засенчват морския вкус на пицата. Цената на италианския шедьовър е 10 000 лева.
Пай с месо Wagyu
Правят пай за 11 500 лева в британския ресторант Fence Gate Inn. Всичко е в пълнежа на пая - говеждото Вагю, мариновано в специално вино и подправено с гъби и трюфели от мацуке. Ако не можете да си позволите цял пай, тогава можете да вземете една четвърт от него.
Черешката на тортата
23 600 лева е цената на десерт от сладолед в нюйоркския ресторант "Serendipity 3". Сладоледът се сервира в купа, украсена със злато и диаманти, заедно с лична златна лъжица, която също е украсена с диаманти. Що се отнася до самото ястие, това е кремообразен сладолед, приготвен от 25 сорта какао, гарнирани с бита сметана, скъп шоколадов чипс и парчета ядливо злато. /блиц

Публикувана на
26 Януари 2020 година