Новина от категория България
Архив на публикациите

16-годишна българка приема исляма, брат й се отказва от нея

Видяна: 52840 пъти

Когато е на 16 години, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”. Всичко започва, след като се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Преди това тя не е била отдадела християнка. "Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".
Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.
Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.
Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.
"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.
Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.
"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето. Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.
Съучениците й също не възприели добре новият й вид.
"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа.
Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.
Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.
Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.
Категорична е, че не е приела исляма заради приятеля си. Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него. Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен. /днесбг

Публикувана на
26 Януари 2020 година