Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В „Сидиез“ кръвта вода не става

Видяна: 60320 пъти

Столовете във всеки рок бар в Пловдив са по-високи от най-младия музикант в група „Сидиез“. А годините на всички общо излизат по-малко от навъртените лета на Данчо Караджов или пък Кирил Маричков. Барабанистът Дани е само на 9, а басистът Иво си е направо възрастен със своите 18 години. Тийн бандата обаче вече успешно подгрява легенди като „Сигнал“ и то веднага след дебюта си на сцена.
Ина ВАНГЕЛОВА

Кръвта вода не става. Доказват го историите на всички в групата, защото обединят ли се родителите им, спокойно получаваме още една банда, която може да подгрява малките. Третокласникът Даниел Вълчев от ОУ „Алеко Константинов“ е безспорен любимец на всички, а да свири на ударни инструменти е орисан още от новороден. Роднина му оставил малко барабанче в кошарата, помни майка му Ани. Посланието не е случайно, защото тя е певица в оркестър „Хебър“, а баща му също свири там на барабани. Отрано поел по неговия път с помощта на капаците на тенджерите. За една Коледа го изненадали с юношески сет по поръчка, защото всичко друго било огромно за момчето, което има-няма 1,20 м, а с кухненската посуда се карало до време.
В първоначалния състав на „Сидиез“ са само Дани, Анджи и Крис, а менторът им Милен Димитров играе ролята на басист. Нямат вокал, защото и последната им препоръчана певица дала заден като разбрала възрастта на бъдещите си колеги. На концерт в Малката Базилика през юни по сценарий първо били „Сидиез“ само с инструментали, после солово – Катрин Радева, която била подготвила хард рок парчета, въпреки че е на 12. „Когато тази прекрасна госпожица започна да пее „Черната овца“, всички се спогледахме и си казахме, че трябва да е наша“, признават от „Сидиез“. Милен Димитров започнал преговори с майка й. Дошли на една репетиция и Катрин направо останала.
А с басиста им Ивайло Петков се намерили на фестивала “Hills of rock”. Ученикът от Механото не бил в група и даже мислел да се отказва от баса, защото така и не намирал връстници, с които да си паснат.
Анджи е другата прекрасна госпожица в групата, 11 клас е в Търговската гимназия. Свири на китара от десет години. Баща й е металист от главата до петите, владее няколко инструмента. В момента се грижи за две кучета, две котки и два заека, а отделно на село има още няколко домашни любимеца. Единствено майката на Дани успява да я надмине по този параграф с признанието, че на събитие с оркестъра са я качили да пее на кон.
„Ако родителите направим подгряваща група, единствено аз ще съм мениджър, защото съм музикален инвалид“, издава се Лилия, майката на вокалистката Катрин. Те са от Русе, но от три години живеят под тепетата. „Помня, че в колата към детската градина ми пускаше AC/DC, това са първите песни, които съм пяла. Водила ме е включително на фестивала в Каварна, когато съм била на шест“, смее се Катрин. На същата възраст крехката госпожица забива на конкурс „TNT“ на AC/DC, което било шок и ужас за почтеното жури.
Крушата не пада по-далеч от дървото и в семейството на 15-годишния Крис Парков. Баща му го записва още в трети клас на уроци по китара и го насочва към твърдия саунд. Имал и необходимото оборудване, защото навремето забивали с таткото на Дани. „Не давахме на съседите да отпочинат“, включва се Ангел Вълчев. „Ние пеем „Няма бира“, комшийката излиза и казва: „Като няма, купете си.“, подхвърля Красен. Но ако за него музиката е останала само хоби, то Крис вече прави шеметна кариера и появи ли се някъде, първото място е негово. На националния конкурс „Музика без граници“ дори се принудили да дават по две първи награди в неговата категория, защото иначе софиянчетата оставали без статуетки. „Понеже няма как да кажат на черното бяло, а това си е абсолютно софийски конкурс и много ги е яд. А тази година ще участваме и като група“, доволни са от бандата.
А когато стане дума за „Сидиез“ дори и Б.Т.Р отстъпвали ред. Оказва се, че ползват един и същ майстор на китари в Пловдив, за който се пази час със седмици напред, но веднъж на Крис инструментът му трябвал за след 2 дни и даже големите групи влизали в положение в такъв момент. Неслучайно Крис получава похвали и от световната звезда Рони Ромеро. С вокалиста на „Рейнбоу“ били на фестивал в Монтана и в 3 часа сутринта нагъвали баници. Това е най-голямата сцена, на която е стъпвал – само дължината ѝ била 12 метра.
Сега репертоарът им е набъбнал сериозно, а още на втората си изява подгряват не кого да е, а „Сигнал“. Следват още участия на рок сцената в Пловдив. Мечтата им е един ден да пишат сами авторска музика. „Е, аз имам само спомени как като малка пея моя версия на „Лъжа е“ на Преслава“, признава си срамните времена тийнейджърката.

Публикувана на
24 Януари 2020 година