Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Нов фонд ще финансира скъпи проекти

Видяна: 27960 пъти

Нов фонд, който ще финансира проекти за кандидатстване по европейската оперативна програма „Творческа Европа” ще бъде създаден от община Пловдив. Засега нито една друга община у нас няма такъв фонд. Това съобщи зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. В него засега са вкарани само 40 000 лева. Целта е те да се увеличат.
„Те не стигат. Ще трябва да има повече средства. Ние ще опитаме да привлечем и бизнеса и така ще развием корпоративната отговорност. Ще има средства, които ще идват от частен инвеститор”, обясни зам.-кметът Панов.
ОП „Творческа Европа” разполага бюджет от 1,46 милиарда евро през периода 2014 - 2020. За следващия програмен период се очаква те да нараснат. „Особеното на тази програма е, че подпомага скъпи проекти. Може да стигнат до 1 милион евро. Иска обаче висока съфинансиране – до 50%. Фондът ще подпомага именно тази част", обясни зам-кметът.
Програмата подпомага проекти за кино, телевизия, музика, литература, изпълнителските изкуства и наследството. Тези области се оценяват като важни източници на трудова заетост и икономически растеж.
Програма „Творческа Европа” има две подпрограми – „Медиа“ и „Култура“.
„Медиа” подкрепя европейската филмова и телевизионна индустрия и се фокусира върху проекти от областта на видео игрите и дигиталните технологии, дистрибуцията, фестивалите, обучителните и образователните програми.
Подпрограма „Култура“ подкрепя творци и организации, които работят в областта на културните и творческите индустрии в Европа. /марица

Публикувана на
23 Януари 2020 година